Egy fideszes város közbeszerzésein egy cég 556-szor indult és nyert

  • narancs.hu
  • 2023. február 8.

Gazdaság

Mészáros Lőrinc cégei pedig a hazai közbeszerzések értékének 12 százalékát vitték el tavaly. 

Van egy 2010 óta stabilan fideszes vezetésű önkormányzat, amelynek közbeszerzésein egy cég 556 alkalommal indult és nyert – írja a 444.hu a Korrupciókutató Központ Budapest (CRCB) frissen közzétett elemzései alapján. 

Az elemzésben ugyan anonimizálták az adatokat, azaz nem árulták el a konkrét szereplőket, de kiderül belőle, hogy

a 2010 óta fideszes önkormányzatnál három cég szinte mindig nyer, az egyik 556 közbeszerzési pályázaton indult, amit a város írt ki, és mindegyiket megnyerte,

egy második cég 598 pályázatot nyert, és csak 7 alkalommal vesztett. A harmadik 297 pályázatot nyert, és kétszer vesztett. 

Az összes közbeszerzést vizsgálva a kutatók arra jutottak, hogy beazonosítható politikai kapcsolat nélkül 0,52 esélypontja van egy mezei pályázónak Magyarországon, hogy meg tudjon nyerni egy közbeszerzést. Az esélypontot úgy számolták ki, hogy elosztották az egyes cégek győztes és vesztes pályázataik számát egymással. A fenti három cég viszont 557 és 87,43 illetve 148,7 pont eséllyel győz, ha elindul az adott város valamelyik közbeszerzésén.

A kutatók már korábban is vizsgálták, hogy a magyarországi közbeszerzések között milyen magas az olyan kiírások aránya, amelyekre csak egyetlen cég jelentkezett, ezek ugyanis magas korrupciós kockázatú pályázatoknak számítanak, mert gyanús, hogy eleve egy cégre írták ki őket, hiszen nincs verseny. Az elemzés szerint

2005-ben volt a legjobb a helyzet, 2017 óta azonban egyre nőtt a korrupciós kockázattal terhelt közbeszerzések száma.

Azt is kimutatták, hogy 2005-ben még nem volt érdemi különbség a pályázók száma és az elnyerhető pénz forrása között, majd 2010-15 között egyre inkább az EU-s pályázatokra volt jellemző, hogy kevesebb cég jelentkezett a kiírásokra – a 444.hu arra hívja fel a figyelmet, hogy ez volt Simicska Lajos cégeinek a legsikeresebb időszaka is. 2020 óta azonban nőni kezdett a tisztának tűnő, igazi versenyt hozó kiírások aránya az EU-s pályázatok esetében, amit a lap a brüsszeli nyomásgyakorlásnak tud be. A sokszereplős kiírások egyre ritkábbak, ha a pénzt a magyar állam egyedül adja. Vagyis a korrupciós kockázat áttevődött a nemzeti forrású kiírásokra.

Kimutatták azt is, hogy Mészáros Lőrinc érdekeltségei egyre több közbeszerzésben lettek érdekeltek 2015 óta, lassan pedig az összes hazai közbeszerzés 0,8 százalékát nyeri a felcsúti milliárdos valamelyik cége, igaz, a győztes pályázatok értéke tekintetében 2021-ben volt Mészáros a csúcson, amikor a teljes közbeszerzéseken kiosztott összeg mintegy 16 százalékát vitték el a cégei, tavaly ez az arány majdnem 12 százalékra mérséklődött.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk