320 milliárd forintnyi közpénzzel csábítja Debrecenbe az akkugyárat a kormány

  • narancs.hu
  • 2023. február 8.

Gazdaság

A kínai akkugyárnak adott támogatás több, mint Debrecen éves költségvetése. 

320 milliárd forintnyi támogatást adna a kormány a kínai CATL Debrecenbe tervezett akkumulátorgyárához – írta Facebook-oldalán Tompos Márton, a Momentum parlamenti képviselője a Facebook-oldalán kínai lapok cikkeire hivatkozva. 

Még tavaly nyáron derült ki, hogy a világ egyik legnagyobb akkumulátorgyártó vállalata, a kínai CATL Debrecenben építené meg legújabb európai gyártóbázisát, a beruházás augusztusban nemzetgazdaságilag kiemelt státuszt is kapott. A beruházás idén januárban azonban komoly feszültségeket okozott helyben, több lakossági fórumon is elszabadultak az indulatok, volt már tüntetés is a tervezett gyár ellen, a Momentum pedig helyi népszavazást kezdeményez az ügyben. Miközben eltüntették a tervezett gyár hatalmas vízigényére vonatkozó tanulmányt, a kormánymédia azzal vágott vissza az ellenzőknek, hogy "áldebrecenieknek" nevezte őket

Tompos Márton most azt írja, a két kínai cikkben leírják, hogy 800 millió euró, vagyis mintegy 320 milliárd forint értékű támogatást ad a magyar kormány a kínai CATL-nek a gyárépítéshez.

Tompos felidézi, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter korábban azt mondta, hogy a CATL korábban még egy másik helyszínben gondolkodott, "így mondhatni, hogy bravúros mentéssel sikerült befurakodnunk a képbe, és világossá tenni a kínai fél számára a hazánk és Debrecen városa által kínált előnyöket".

Tompos ebből arra következtet, hogy a "bravúros mentés" az állami támogatásra utal, mint fogalmaz, "annyit tesz, hogy beton helyett pénzbe öntené a magyar kormány a vízzabáló kínai monstrumgyárat.

Ez 36 millió forintot jelent munkahelyenként,

úgy, hogy valószínűleg a többség kínai, kazah, vietnámi és egyéb, harmadik országbeli lesz, ahogy azt láthatjuk szerte az országban."

A momentumos politikus hozzátette azt is, hogy a CATL-nek szánt támogatás több pénz, mint Debrecen egy éves költségvetése, és annyi, amennyiből az oktatást a kormány saját bevallása szerint is rendbe lehetne tenni. 

Az elmúlt években számos ázsiai hátterű, elektromos járművekbe készülő akkumulátorokkal vagy azok alapanyagaival foglalkozó cég jelentette be, hogy Magyarországon kíván üzemet nyitni, és mint arról korábban már írtunk, a kormány jelentős állami támogatást is nyújtott mindehhez: egy korábbi összesítésünk szerint a Magyarországra érkező akkumulátoripari beruházásoknak átlagosan közel a 9 százalékát állta az állam, de volt olyan eset is – mint például a jászberényi Sangsin-bővítés –, ahol ez az arány 30 százalékos.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk