Bővülő magánegészségügyi szektor

Fehéredő köpenyek

Gazdaság

Konszolidálódik, tisztul és egyre jelentősebb a magyar magán­­egészségügyi piac. Az állam a magán- és a közfinanszírozott szektorok éles szétválasztását preferálja, a magánszolgáltatók az együttélés mellett kardoskodnak.

„2020 a nagy fordulatok éve. A Covid vélhetően megtöri a növekedési trendet, a bejelentett állami intézkedések pedig egészen új pályára állíthatják a magánegészségügyet” – összegzi a Heal Partners tanácsadó cég a magyar magánegészségügy egy évét. A koronavírus-járvány mellett az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló, október elején elfogadott törvénynek is komoly hatása van a szektorra. „Az állami szférában megugró bérek, a hálapénz megszűnése és az állami és magánszféra közötti átjárhatóság korlátozása a piac alsó szegmensére rendkívül kedvezőtlenül fog hatni, és a lakásrendelők száma véleményünk szerint radikálisan csökkenni fog, de sok kisebb szolgáltató is meg fogja szenvedni a változásokat” – áll az elemzésben. A magyar magánegészségügyi piac ettől függetlenül is átalakulóban van, amelynek az iránya egyértelmű: a nagyobb szereplők folyamatos térhódítása, a szolgáltatások bővülése.

Koncentrálódás

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?