Félmilliárdos tervezési munkát nyert Mészárosék családi cége

  • narancs.hu
  • 2021. január 12.

Gazdaság

A Nemzeti Orvosi Innovációs Képző Központot tervezheti a cég. 

Mészárosék családi cége tervezi a Nemzeti Orvosi Innovációs Központot - írja a 24.hu.

A lap azt írja, a Semmelweis Egyetem II. Sz. Patológiai Intézet Nemzeti Orvosi Innovációs Képző Központ (NOIKK) megvalósíthatósági tanulmányának, illetve az engedélyezési és kivitelezési tervdokumentációjának elkészítésére tavaly novemberben írtak ki közbeszerzési eljárást, ezen pedig a Fejér B.Á.L. Zrt.-n keresztül Mészáros Lőrinc és gyerekeinek az érdekeltségében lévő Fejér Tervező és Mérnökiroda Kft., valamint a budapesti, de Mosonmagyaróváron is aktív Optimum Term Kft..

A cégek már alá is írták a 548,1 millió + áfás ellenértékről szóló szerződést a beruházást lebonyolító BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt.-vel.

A nyertesek több alvállalkozót is bevonnak a munkába, így a Viola Árpád idegsebész résztulajdonában lévő NS Neuro-Service Kft.-t, a budapesti Richter Mérnöki Iroda Kft.-t, a több kórházfelújítási projektben is tervezési feladatokat ellátó TOP-KVALITÁS Kft.-t, a vecsési, orvostechnológiai CG-Med Kft.-t és a budapesti FUSION ARCHITECT Kft.-t. 

Mellettük erőforrásnyújtóként és alvállalkozóként is feltüntették Kiss Andrást, a II. Sz. Patológiai Intézet vezetőjét.

A lap kérdéseire a Semmelweis Egyetem azt válaszolta, hogy Kisst a „Nemzeti Orvosi Innovációs Képző Központ (NOIKK) megvalósításához szükséges folyamathoz kérték fel orvosszakértőnek”, a BMSK Zrt. által megvalósuló pályáztatási folyamatban az igazgató nem vett részt, a nyertes cégeknek és azok alvállalkozóinak korábban nem dolgozott.

A II. Sz. Patológiai Intézet épülete az Üllői úton található, az egyik feladat ennek az épületnek  a bővítése és nagyságrendileg egy bruttó 8000 négyzetméteres, hatszintes új épület tervezése, illetve engedélyezési dokumentációjának összeállítása. 

A tervek szerint ugyanis a NOIKK egy olyan ipari, innovációs és kutatási központ lesz, amely kapcsolódási pontot jelent a Semmelweis Egyetem és az „egészségiparban érdekelt hazai és külföldi ipari szereplők közt” és amely „az ipari innovációs és fejlesztési programok bázisa lehet, továbbá az orvosképzés hiányterületeire is megoldást nyújtana”.

A Mészáros Lőrinc gyerekeinek tulajdonában lévő Fejér B.Á.L. Zrt. leányvállalataként a Fejér Tervező 2017 márciusában alakult, 2019-ben bevételük már meghaladta az egymilliárd forintot.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?