Hiánycikk a búza, durván drágulhat a kenyér

  • narancs.hu
  • 2021. november 15.

Gazdaság

Tavasszal biztos, hogy drágábbak lesznek a sütőipari termékek. 

Drasztikus áremelkedési folyamat kezdődött az elmúlt hetekben a tőzsdei termékek piacán, így a búza, kukorica árában is – szinte – duplázódást látni – mondta Hollósi Dávid, a Takarékbank Agrárüzletág ügyvezető igazgatója az InfoRádiónak. Hollósi azt mondta,

tonnánként 40-50 ezer forint helyett ma már 90 ezer forint felett jár az ár, és a magyar piacon ma már alig lehet búzát vásárolni.

Hozzátette, van a világpiacon egy felszippantó erő, amely az energiaválságból, a "szuperciklusból", és a Covid okozta gazdasági változásokból tevődik össze. 

A drágulás természetesen megjelenik a liszt árában is, és kenyérfronton sem sok jóra lehet számítani. Bár az az iparági szereplők néhány hete mindenkit nyugtattak, hogy van elég búza, Hollósi szerint csak fizikailag van meg a gabona, a készleteket már lekötötték, a szabad piacról most nehéz terményeket vásárolni, magyarul hiánycikk lett a búza, és ez is felhajtja az árakat. 

A kiskereskedelmi áremelkedésről elmondta, egy 50 százalékos lisztdrágulásból azért nem lesz ugyanekkora kenyérár-növekedés, de

azzal biztos számolni kell, hogy tavasszal drágábban fogunk tudni vásárolni sütőipari termékeket.

Azt is mondta, hogy a modern élelmiszer-gazdaság még nem nézett szembe olyan helyzettel, hogy rövid idő alatt az ár minden komponense egyszerre emelkedjen ekkorát, az energia, a munka, a hozzáférés, az olajár, az anyagár is, de azért egy 40 százalékos kenyérdrágulás kicsit erős lenne.

A tankönyvi matematika szerint ha a malmok 40 százalékkal emelik a liszt átadási árát, akkor 10-15 százalékos drágulás jöhet, de ezt több befolyásoló tényező módosíthatja tavaszig.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk