Szeptemberben csökkent az ipari termelés

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. november 12.

Gazdaság

Magyarország jobban teljesít.

Szeptemberben az ipari termelés volumene 2,3 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 1,7 százalékkal csökkent - erősítette meg pénteken második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Augusztushoz képest 0,3 százalékkal mérséklődött a szezonálisan kiigazított kibocsátás. A termelés szintje hasonló volt, mint a járvány előtt, 2019 szeptemberében.

Az iparon belül döntő súlyt  képviselő feldolgozóipar termelése 3,5 százalékkal csökkent, ugyanakkor a csekély súlyú bányászaté 19,1, az energiaiparé 15,0 százalékkal nőtt.

A feldolgozóipari alágak többségében növekedést mért a KSH, legjobban a villamos berendezés gyártása emelkedett.

A legnagyobb súlyú járműgyártás kibocsátása azonban - nagyrészt a globális félvezetőhiány miatti gyárleállások következtében - jelentősen, 26 százalékkal visszaesett.

Az ipari export volumene 0,2 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál. A  járműgyártás kivitele 27 százalékkal, a számítógépek, elektronikai, optikai termékek kivitele 12 százalékkal visszaesett.

Az ipar belföldi értékesítése 7,0, a feldolgozóiparé 5,0 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk