Inflációkövető „díjkorrekciót” jelentettek be a telefon- és internetszolgáltatók

  • narancs.hu
  • 2023. január 15.

Gazdaság

Egyes esetekben az áremelkedés ellenére sem mondhatják fel hűségnyilatkozatos előfizetéseiket az ügyfelek.

Mind a négy nagy szolgáltató inflációkövető díjemelésre készül – tudta meg a 24.hu. Egy 2018-as, egységes EU-s hírközlési kódex irányelve szerint ugyanis a szolgáltatók már egyoldalúan, indoklással is módosíthatják az ÁSZF-et. Az internetszolgáltatók az automatikus inflációkövető díjkorrekciót a fogyasztóvédelmi hatósággal egyeztetve emelték be a szerződési feltételek közé.

A 24.hu körbekérdezett a négy nagy szolgáltatónál, milyen emelések várhatók. A Vodafone ügyfelei a hónap végén megkapják a magasabb díjakat tartalmazó számlákat, miszerint például az internet havidíja 5490 forintról 6 ezer forintra emelkedik, a tv-előfizetése pedig 7100 forint helyett havi 7420 forintba kerül. A Telekom elmondása szerint az idei év első hónapjaiban kerülhet sor áremelésre, a hűségnyilatkozatos ügyfelek ezután 45 napon belül felmondhatják a szerződést. A Yettel a KSH éves átlagos fogyasztói árindexének megfelelően változtat, a KSH közleménye után 60 napon belül. A Diginél január 1-től szerepel az inflációkövető indexálás az ÁSZF-ben, de állítják, 2016 óta nem változtattak az áraikon.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság szerint az inflációkövető áremelés nem jogellenes.

Sok esetben az áremelkedés ellenére sem mondhatják fel hűségnyilatkozatos előfizetéseiket az ügyfelek.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk