Negyedével csökkent a decemberi gázfogyasztás 2021-hez képest

  • narancs.hu
  • 2023. január 14.

Gazdaság

Dőzs után jött a takarékos év, a lakosság és a vállalati szféra is lecsavarta a termosztátot.

Majdnem negyedével, 23 százalékkal esett a lakossági gázfogyasztás decemberben éves alapon, a gazdasági szereplők pedig 25 százalékkal kevesebb gázt használtak 2022 decemberében, mint egy évvel korábban az Energiaügyi Minisztérium adatai szerint. A teljes '22-es évre vonatkoztatva a lakossági felhasználók körében 16,6, a gazdaság esetében pedig 17,2 százalékkal volt alacsonyabb a gázfogyasztás tavaly, mint 2021-ben, írja a Portfólió. A 2021-ben még 11 milliárd köbméter magyarországi gázfogyasztás tavaly 9,1 milliárd köbméter körülre esett.

A beszakadó tavalyi gázfogyasztás gyakorlatilag azt eredményezte, hogy 2015 óta most volt a legalacsonyabb a belföldi felhasználás. A lakosság tavalyi gázfogyasztása 3,46 milliárd köbméterre eshetett a MEKH novemberig tartó részletes bontása alapján, az Energiaügyi Minisztérium decemberi számaival kiegészítve. Ez a megelőző sok év jellemző gázfogyasztásához közeli (3,5 milliárd köbméter körül), vagyis csak a 2021-es, kiugró évhez képest jelent komoly fogyasztáscsökkenést, a korábbi évekhez mérve jóval kisebb ez a mérték.

Egészen más a kép a cégek és intézmények esetében: a 2014 óta rendelkezésre álló idősorban a legalacsonyabb, 4,57 milliárd köbméter körüli adatot kapunk; 2016 óta mindig ötmilliárd, tavalyelőtt több mint hatmilliárd köbméter gázt fogyasztottak a cégek és az intézmények. A tavalyi fogyasztáscsökkenésben szerepet játszott az enyhe időjárás, a kényszerű takarékoskodás, valamint a szigorú kormányzati takarékossági szabályok (25%-os kötelező fogyasztáscsökkentés az intézmények döntő részében). Az éves adatokon belül értelemszerűen az őszi hónapokban volt a legnagyobb a takarékoskodás mértéke, ami a 40-60 százalékot is elérte.

A lakosság a rezsivédett körbe tartozik, de csak az átlagfogyasztásig. Eddig a szintig 101 forint a gáz köbmétere, felette 752. A fogyasztói mérettől szinte függetlenül beindult a takarékoskodás, vagyis azok is letekerték a fűtést, akik nem érték el a 20 köbméter per óra fogyasztást.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.