Ismét meredeken csökken az olaj ára

  • narancs.hu
  • 2020. április 27.

Gazdaság

A harmadik egymást követő héten – és az utóbbi kilenc hétből nyolc héten – csökkentek az olajárak a világpiacon.

Meredeken csökkentek a határidős világpiaci olajárak hétfőn is a szűkös tárolási kapacitásokat és a világgazdasági helyzetet övező aggodalmak miatt – írja az MTI.

Különösen jelentősen, 25 százalék körüli mértékben csökkent a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára, mert a befektetők attól tartanak, hogy hamarosan megtelnek a legnagyobb amerikai olajterminál, az oklahomai Cushing tározói.

Közép-európai idő szerint délután három óra körül a globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajféleség közül az északi-tengeri Brent júliusi szállításra, hordónként 5,84 százalékos mínuszban, 23,36 dolláron, a júniusi szállítású WTI pedig 23,67 százalékos veszteségben, 12,93 dolláron forgott.

A WTI-t eddigi napi minimumán 25,57 százalékos mínuszban, 12,61 dolláron, a Brentet pedig 6,49 százalékos veszteségben, 23,20 dolláron jegyezték.

A határidős piacokon már a harmadik egymást követő héten – és az utóbbi kilenc hétből nyolc héten – csökkentek az olajárak. A befektetők attól tartanak, hogy megismétlődhet az múlt heti történelmi esemény, amikor is története során először negatívba fordult a WTI ára az éppen kifutó határidős jegyzésekben.

A cushingi tározókban április közepén kapacitásuk 70 százalékán állt az olajszint.

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) arra számít, hogy az év második felében 40 dollár körül fog ingadozni a nyersolaj hordónkénti ára. Mohamed Akráb, az OPEC soros elnöki tisztségét betöltő Algéria energetikai minisztere egy televíziós nyilatkozatban elmondta, arra számítanak, hogy a kitermelést korlátozó megállapodásnak köszönhetően május-júniusban 35 dollárra kúsznak fel az árak.

Az OPEC 14 tagállama és a velük szövetséges tíz ország, élükön Oroszországgal - az OPEC+ néven ismert csoport - április közepén állapodott meg abban, hogy napi 9,7 millió hordóval csökkentik kitermelésüket májusban és júniusban.

Neked ajánljuk