Jeff Bezos 6,7 milliárd dollárnyi Amazon részvényt adott el

  • narancs.hu
  • 2021. május 12.

Gazdaság

És vett egy megayachtot.

Jeff Bezos, az általa alapított Amazon internetes kiskereskedelmi vállalat 6,7 milliárd dollárnyi részvényét adta el májusban.

Az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) adatai szerint Jeff Bezos mintegy 2 millió Amazon részvénytől vált meg az elmúlt napokban azután, hogy cége április 29-én ismertette kedvező első negyedévi eredményeit.

Nem ez az első eset, hogy Jeff Bezos Amazon részvényeket ad el. 2020 februárjában és novemberében összesen mintegy 7 milliárd dollár értékű részvényt adott el a világ legnagyobb online kiskereskedelmi vállalatából.

A Bloomberg szerint Bezos három adagban vált meg a 2 millió részvényétől egy előre megtervezett eladássorozat részeként, aminek ezzel a végére ért.

Az Amazon nagyot nyert a koronavírus-járvány miatt megugrott online vásárlásokon, a cég részvényének az árfolyama 76 százalékkal emelkedett 2020-ban. Április óta az Amazon papírok jegyzése ugyanakkor 7 százalékkal esett.

Jeff Bezos 1994-ben alapította az Amazont és jelenleg a legnagyobb magántulajdonosa a cégnek, amelyben mintegy 10 százalékos hányaddal rendelkezik.

A Forbes és a Bloomberg milliárdosokat rangsoroló listáján is az 57 éves Jeff Bezos áll az élen, vagyona 188 milliárd dollár körüli.

Azt egyelőre nem tudni, hogy Jeff Bezos mit kezd a napokban eladott Amazon-részvényekért kapott 6,7 milliárd dollárral, de rendre sok pénzzel támogatja a Blue Origin űripari vállalkozását és a Bezos Earth Fund alapítványát, de yachtimádata közismert, és időnként fellángol ingatlanberuházási kedve is.

Axel Springer-d?j

 A Forbes például azt is írja, hogy Bezos nemrég egy 500 millió dolláros megayachtot is vásárolt. Akkora hajóról van szó, amihez külön kísérő yacht is "jár", ha esetleg az autók, helikopterek, tengeralattjárók nem férnének már el a világ egyik legnagyobb yachtján.

Február elején jelentették be hivatalosan, hogy még az idén, valószínűleg az ősszel lemond Jeff Bezos az Amazon éléről, utódja Andy Jassy, az Amazon internetes szolgáltatásáért felelős Amazon Web Services (AWS) vezetője lesz. Jeff Bezos a továbbiakban az igazgatótanács elnöke lesz. (MTI/Forbes)

 

Figyelmébe ajánljuk