Kakaó, te drága – miért emelkedik meredeken a csokoládé ára?

Gazdaság

Szinte példátlan a kakaó, illetve a belőle készülő csokoládé hazai árának száguldása: a két termék ára az elmúlt négy és fél év során a duplájára emelkedett. Annyi máris látszik ebből, hogy bár a magyar sajátos körülmények és a hibás gazdaságpolitika, azon belül a teljesen félresiklott árpolitika miatt a honi élelmiszerár-növekedés nagyobb is lehetett a máshol tapasztaltnál, de speciel a csokoládé és kakaó világméretben is jócskán megdrágult az elmúlt években.

 

Ráadásul a folyamat korántsem állt le. Néhány napja a magyar sajtóban is felbukkant az a hír, hogy az Elefántcsontparti Kávé és Kakaó Tanács (CCC) 1,3 millió tonnáról 1,2 millió tonnára csökkentette a 2025/26-os fő termési szezon (október-március) exportszerződéseinek mennyiségét a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt, amelyek csak betetőzik a kakaófákat korábban sújtó betegségek és az extrém szárazság hatását. Azért nem kell aggódni, a CCC 950 000 tonna kakaót már értékesített is a 2025/26-os szezonra, és csak 250 000 tonna maradt eladásra szeptember végéig (aminek a hírek szerint a minőségével is akadnak gondok). A CCC értékesítési modellje szerint az előrejelzett termés 70-80 százalékát előre kell értékesíteni, hogy meghatározhassák azt az átlagárat, amelyet a következő szezonra garantált termelői ár megállapításához használnak. 

A fejlemények tükrében indokoltnak látszik az aggodalom:

a csokoládé és a kakaó ára a közeljövőben tovább fog emelkedni.

Mivel a csokoládé árának emelkedése mögött elsősorban a kakaó, másodsorban a cukor világpiaci árának növekedése áll – ezen faktorok közül nekünk mindenekelőtt előbbit, azaz a kakaót kell megvizsgálni. Nyilván igaz, hogy a csokoládé árazásánál nem lehet figyelmen kívül hagyni a bér- és technológiai költségek emelkedését, a növekvő energiaárakat, no meg a módosuló fogyasztói igények jelentette költségnövekedést. Mit lehet tenni, ha egyre többen szeretnének mondjuk vegán (azaz állati tejtől, zsiradéktól, laktóztól mentes) csokit enni, aminek nyersanyagát lehetőség szerint nem gyermekmunkával termelték meg, a termelőket korrektül kifizették (innen a fair trade csokik iránti kereslet megugrása)?

A kakaó, mint sokan tudják, a kakaófa terméséből készül különböző rafinált, évszázadok alatt kialakult technológiai fogások révén.

A kakaóbabot először fermentálják, amelynek során létrejönnek az ismerős aromák, majd a babokat szárítják, pörkölik (ekkor újabb komponensek keletkeznek) végül megőrölik. Mivel eközben a kakaóbab zsiradéktartalma (a számos célra alkalmas kakaóvaj) megolvad, így egy 100 százalékos kakaótartalmú massza keletkezik. Ebből a kakaómasszából szeretnék kinyerni a kakaó szárazanyagban, aromakomponensekben, alkaloidokban (teobromin, teofillin, koffein) más fitokémiai anyagokban gazdagabb részét, nevezett kakaóport a kakaóvaj egy részének kivonásával, kipréselésével. A hidraulikus sajtolás nyomán kapott száraz présmaradék most már gond nélkül porrá őrölhető és akár zacskózható is. Azután később, a csokigyártás során megfelelő arányokban újra szokták keverni a komponenseket – ehhez persze cukor, a tejcsokiknál pedig (nevéből következően) még némi tej társul. Kakaóporból amúgy van natúr, enyhén savas kémhatású, haloványabb színű, főzéshez használt verzió és lúggal kezelt (alkalizált), sötétebb árnyalkatú, vízben némileg jobban oldódó változat (habár a jobb keveredéshez nem árt némi emulgeálószer, erre jó pl. a tejpor).

Itt jeleznénk, hogy a reggeli kakaóital (vagy italpor) fedőnevű termékek kakaót sokszor már csak töredék arányban tartalmaznak, ahogy a tejcsokiban sem teng túl a kakaó arány (csokoládé connoisseurök szerint ez nem is csoki, ennél már csak a fehér csoki inferiorabb jelenség).

A cikk további része csak előfizetőink számára elérhető.
Soha nem volt nagyobb szükség önre! A sajtó az olvasókért szabad, és fennmaradásunk előfizetőink nélkül nem lehetséges. Legyen előfizetőnk, tegyen egy próbát velünk és támogassa a demokratikus és liberális Magyarország ügyét!

Maradjanak velünk!


Ez a Narancs-cikk most véget ért – de még oly sok mindent ajánlunk Önnek! Oknyomozást, riportot, interjúkat, elemzést, okosságot – bizonyosságot arról, hogy nem, a valóság nem veszett el, még ha komplett hivatalok és testületek meg súlyos tízmilliárdok dolgoznak is az eltüntetésén.

Tesszük a dolgunkat. Újságot írunk, hogy kiderítsük a tényeket. Legyen ebben a társunk, segítse a munkánkat, hogy mi is segíthessünk Önnek. Fizessen elő a Narancs digitális változatára!

Jó emberek írják jó embereknek!

Figyelmébe ajánljuk

Miért nem akar tűzszünetet Orbán Ukrajnában?

A miniszterelnök megtorpedózta az Ukrajnával kapcsolatos uniós nyilatkozatot, magyarázata enyhén szólva zavaros és ellentmondásos. Ha pénteken Alaszkában Trump fejében a szilvakompót éppen olyan irányba billenne, amely a szilárd európai állásponthoz közeli, akkor egyre komolyabban tétetik fel a kérdés: valójában ki akarja a háború folytatását?