Két év alatt 564 milliárd veszteség érte Magyarországot az orosz gáz miatt

  • narancs.hu
  • 2024. március 2.

Gazdaság

Pedig azt állította a kormány a szerződéskötéskor, hogy nagyságrendekkel jobb lesz, mint az előző megállapodásunk. 

Ha a tőzsdei árakhoz viszonyítjuk, a jelenleg érvényes, 2021-ben kötött magyar-orosz fűtőanyag-beszerzési szerződésből az elmúlt két év során 564 milliárd forint kára származhatott az országnak – számította ki a Népszava a KSH által most közzétett tavaly decemberi adatok felhasználásával.

A lap emlékeztet, hogy az Orbán-kormány – pontosabban az állami MVM – 2021 októberében kötött új, 15 éves gázvásárlási szerződést az orosz állami Gazprommal. Az akkori választási kampányidőszakban a kabinet tagjai azt állították, hogy a korábbi, 1995 végétől hatályos megállapodásnál nagyságrendekkel kedvezőbb szerződést kötöttek. Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter odáig ment, hogy az új magyar-orosz gázmegállapodás biztosítja a rezsicsökkentés fenntartását. Igaz, mindezt, üzleti titokra hivatkozva, nem bizonyították. Vlagyimir Putyin 2022. februárjában úgy fogalmazott, hogy az új megállapodás révén Magyarország a piaci szint ötödéért kapja a nyersanyagot.

Később a KSH alapján kimutatta a lap, a Kreml akkor ötödölés helyett az akkori tőzsdei árakat 30 százalékkal még meg is fejelte. Gulyás Gergely kancelláriaminiszter később azzal védekezett, hogy az állítás nem tőlük származik. Attól azonban nem határolódtak el, sőt, az orosz elnök nyilatkozatát választási hirdetésként terjesztették.

A számítás szerint míg 2021-ben Magyarország 211 milliárdot nyert a két ország szerződésével, addig 2022-ben 246, tavaly pedig már 318 milliárdos orosz nyereséggel záródott az üzlet. A lap szerint az Orbán-Putyin-paktum sokkal rosszabb nekünk és jóval kedvezőbb az oroszoknak – minden vizsgálat ezt mutatja. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk