Már forgalomban van az „O1G-s” bankjegy

Gazdaság

Ezer forintosra került fel Simicska Lajos a miniszterelnököt illető, szállóigévé vált minősítésének rövidítése.

Bankjegykiadó automata más bankjegyekkel együtt olyan ezer forintost adott ki egy olvasónknak, amely kék színnel nyomott „O1G” feliratot visel. Simicska Lajos nyomdafestéket nem tűrő megjegyzésének legendássá vált rövidítését a bankjegy hátoldalára nyomtatták, annak is a jobb felső sarkában található üres mezőre.

Simicska 2015. február 6-án, egy azóta G-napként emlegetett pénteken nevezte Orbán Viktort gecinek, miután látványosan szakított a miniszterelnökkel, a tulajdonában álló sajtóorgánumokat pedig – mindenekelőtt az addig kormányzati szócsőként működő Magyar Nemzetet és a Hír TV-t – markánsan ellenzékivé hangolta át. Simicska a G-napon a 24.hu-nak szó szerint ezt nyilatkozta:

„Bayer Zsoltra ön azt mondta, hogy geci. Mondjon már egy jelzőt Orbán Viktorra is.”

„Az is geci.”

„Orbán is?”

„Az Orbán Viktor is geci. Az is geci. Azt is leírhatja.”

A kijelentésből mémek özöne keletkezett: nem csak kormányellenes tüntetéseken, transzparenseken, de falfirkákon, matricákon, pólokon is megjelent nyomtatott változata.  Az „O1G” utóélete az elmúlt hetekben új mérföldkövéhez érkezett, mivel bankjegyre eddig még nem került fel, legalábbis ilyen értesülés nem került napvilágra. Most már nyomtatott változata a hivatalos pénzforgalomban is elérhető, az O1G-s ezres bárki kezébe kerülhet. Azt nem tudjuk, csak egy vagy több bankjegy is viseli Simicska szállóigéjét, de egy biztosan.

Az ezer forintosokat legutóbb 2018 márciusában modernizálta a Magyar Nemzeti Bank. Előoldalán Hunyadi Mátyás portréja, hátoldalán a visegrádi királyi palota Herkules kútja látható. Jobb szélén, a vízjelmezőtől jobbra aranyszínű sávot helyeztek el, amelyben mozgatás hatására az „1000” értékjelzés olvasható, valamint egy holló motívum látható. Ez az ún. irizáló nyomat. Az „O1G” nyomói gondos alapossággal jártak el, ugyanis a feliratot az irizáló nyomat, illetve balról a rejtett képsáv közötti üres részbe illesztették. Éppen belefért.

 
Fotó: Olvasónk felvétele

Az egyedi bankjegyről megkérdeztük a Magyar Nemzeti Bankot, de a pénzintézet nem reagált megkeresésünkre. Arra voltunk kíváncsiak, van-e tudomásuk „O1G” nyomattal ellátott bankjegyről, illetve hivatalosnak vagy hamisnak tekinthető az ilyen pénz.

A Büntető törvénykönyvet olvasva a bankjegy „O1G” felirattal való ellátása aligha tekinthető hamisításnak. Azt hamisít pénzt ugyanis,

  • aki pénzt forgalomba hozatal céljából utánoz vagy meghamisít,
  • hamis vagy meghamisított pénzt forgalomba hozatal céljából megszerez, az ország területére behoz, onnan kivisz, azon átszállít,
  • hamis vagy meghamisított pénzt forgalomba hoz.

A pénzhamisításért két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés szabható ki, bűnszervezetben öttől tizenöt év. Ezek közül egyik tényállás sem felel meg azonban annak, ha valakit nem a bankjegy utánzása, hanem ellenkezőleg, az egyedivé tétele motiválja. Az „O1G”-s ezres zavartalanul éli világát: a bankjegykiadó automatából új gazdájához került, aki legnagyobb bánatára sikeresen fizetett vele pár napos birtoklása után.

FRISSÍTÉS

Cikkünk megjelenése után az alábbi választ küldte lapunknak a jegybank.

"Az 1/2023. (I. 17.) MNB rendelet (1. melléklete) meghatározza a forintbankjegyek forgalomképességének részletes szempontjait. Eszerint a forintbankjegyek csak abban az esetben hozhatók forgalomba, ha e meghatározott kritériumok alapján forgalomképesnek minősülnek. Amennyiben a forintbankjegyen a kritériumokban meghatározott, bármely okból (például fizikai hatás, égés, elhasználódás) bekövetkezett szennyeződés, sérülés vagy egyéb eltérés található, a forintbankjegyet forgalomképtelennek kell minősíteni, és tilos visszaforgatni.

A melléklet 4.10.pontja forgalomképtelenként határozza meg a „Graffitis forintbankjegyeket”, melyeken a bankjegycímlet kibocsátásáról rendelkező MNB hirdetményben, illetve MNB rendeletben nem szereplő írásjel, rajz vagy színezés található.

A készpénzzel történő fizetések során a nehezen felismerhető, valamint a sérült (pl. hiányos, szakadt, ragasztott, szennyezett stb.) forgalomképtelen - köztük a Graffitis - forintbankjegyek elfogadása elutasítható."

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk