Ezt is megszavazták: jönnek a különleges gazdasági övezetek

  • narancs.hu
  • 2020. június 16.

Belpol

Ezeken a területeken a jövőben a megyei önkormányzatok használhatják fel az adóból származó bevételt.

Az Országgyűlés 134 igen, 59 nem szavazattal elfogadta a különleges gazdasági övezetről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló jogszabályt.

A jövőben a kormány - az érintett települési önkormányzat, valamint megyei önkormányzat véleményének kikérésével - rendeletben nyilváníthatja különleges gazdasági övezetté azokat a területeket, amelyeken

  • nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűnek minősített beruházás működik,
  • és az új beruházás vagy bővítés legalább 5 milliárd forint teljes költségigényű,
  • a megye területének jelentős részére kiható gazdasági jelentőségű,
  • és a munkahelyek tömeges elvesztésének elkerülését vagy új munkahelyek létesítését szolgálja - a hivatalos indoklás szerint.

A jogszabály szerint a kormány a főváros, valamint megyei jogú városok területén nem nyilváníthat területeket különleges gazdasági övezetté.

A törvény szerint a különleges gazdasági övezet fekvése szerinti megye megyei önkormányzata használhatja fel az adóból származó bevételt a beruházással közvetlenebbül érintett települések fejlesztéseire és működésének támogatására, valamint a bevétel legfeljebb 3 százalékának erejéig a megyei önkormányzati feladatokra.

Májusban már született egy kormányrendelet, ami különleges gazdasági övezetté nyilvánította a gödi Samsung-gyárat, ezzel pedig a település elvesztette területeinek 20 százalékát és a gyár által fizetett iparűzési adót. Erről a momentumos polgármestert kérdeztük.

Göd polgármestere: „A szándék nyilvánvalóan az ellenzéki városvezetések ellehetetlenítése"

Balogh Csaba szerint Göd volt a próbaverzió, a különleges gazdasági övezetről szóló kormányrendelet politikai bosszúnak tekinthető. Egy kormányrendelet különleges gazdasági övezetté nyilvánította a gödi Samsung-gyárat, s ezzel a település elvesztette területeinek 20 százalékát és a gyár által fizetett iparűzési adót. A momentumos polgármestert kérdeztük a friss Magyar Narancsban, ebből közlünk most egy rövid részletet.

Figyelmébe ajánljuk