Meghalt Király László György közgazdász, volt APEH-elnök

  • narancs.hu
  • 2020. május 11.

Gazdaság

A neves kecskeméti közgazdász 63 éves volt.

Életének 64. évében elhunyt Király László György közgazdász, adószakértő, az APEH volt elnöke - írja több kecskeméti portál is.

A kecskeméti születésű Király László György helyben végezte középiskolai tanulmányait, majd a Közgazdaságtudományi Egyetemen szerzett diplomát 1981-ben. Tudományos munkáinak középpontjában leginkább Kecskemét városa állt.

Közgazdászként, adótanácsadóént dolgozott, az egykori Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) elnöke volt 2002 és 2005 között.

Szakmai munkássága mellett pedig kiemelkedő szerepe volt Kecskemét kulturális életében is, kezdeményezője és egyik kurátora is volt a Kecskeméti Fotószalonnak.

2011 óta a Magyar Fotográfiai Múzeumot működtető alapítvány kuratóriumának elnöke, és maga is foglalkozott fotózással.

Király László György korábban többször publikált a Magyar Narancsban is, írt többek között az adórendszer átalakításáról, vagy az offshore ügyletek logikájáról is.

Ebben a korábbi interjúnkban pedig az adóelkerülő multinacionális vállalatokról beszélt.

„Ezek a pénzek továbbra is el fognak folyni"

A nemzeti kormányok aktív közreműködésével spórolnak dollármilliárdokat az adózáson egyes multicégek - véli az adóhivatal 2002 és 2005 közötti elnöke. Király László György szerint hiába próbálkozik az unió vagy az OECD, 19. századi államfelfogással nem lehet adófizetésre kényszeríteni a 21. század gazdaságát.

Figyelmébe ajánljuk