Mégis megvenné a repteret az állam

  • narancs.hu
  • 2023. február 11.

Gazdaság

Újra napirendre került a Liszt Ferenc Repülőtér megvásárlása a soproni kormányülésen, derült ki a csütörtöki kormányinfón.

A kormány Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszternek adott felhatalmazást arra, hogy tárgyaljon a reptér tulajdonosaival, írja a Telex. Nem újkeletű történet a reptér megszerzése, két évvel ezelőtt került napirendre ez a történet. Akkor az átvilágítási folyamat is elkezdődött a Budapest Airportnál. Hogy mit hozott ki a matek, az nem került nyilvánosságra, de szakmai berkekben 4,44 milliárd euró, vagyis 1600 milliárd forint lett volna a vételár a többségi tulajdonért cserébe. A többségi tulajdonos az AviAlliance GmbH.

 

Az ügy aztán parkolópályára került, 2021 decemberében Orbán Viktor ugyanis a választások utánra tolta az ügy lezárását. Döntés aztán inkább a Vodafone megvásárlásáról született. Ezzel együtt a reptér kulcsfontosságú a kormány számára, legalábbis Gulyás szerint olyan vagyontárgy, ami óriási hasznot hoz, nemzetbiztonsági kérdés is, hogy legalább részben állami tulajdonban vagy magyar tulajdonban legyen. A tervek szerint az idén vagy jövőre lehet tető alá hozni az üzletet.

Nagyon érdekes, hogy mégis miből tervezné kifizetni az állam a tetemes összeget a többségi pakettért. Ennyi pénze az államnak nyilvánvalóan nincs erre – valójában vásárolgatásra semennyi pénze nincs. Gulyás szerint "a magyar állam számára nyilván az segítség, hogy ha mondjuk van egy kisebbségi tulajdonos, aki beszáll, és mondjuk a vételár egy részét kifizeti”. Ez meglehetősen fontos kijelentés, már csak az nem világos, hogy melyik óriásira fújt vállalat kapja a feladatot, hogy beszálljon a reptér megvásárlásába. Mint ismert, a Vodafone esetében a 4iG lett a nyerő vevő – most is csak az lehet a kérdés, kit választ a kormány.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk