Megjelent a nyugdíjkorrekcióról szóló kormányrendelet

  • narancs.hu
  • 2023. október 7.

Gazdaság

3,5 százalékkal lett nagyobb a vártnál a nyugdíjas infláció, ezt pótolják.

Eddig csak politikusok beszéltek róla, de péntek este a Magyar Közlönyben megjelent a nyugdíjkorrekcióról szóló kormányrendelet. Ez alapján az év elején tervezett 15 százaléknál 3,5 százalékkal lett nagyobb a nyugdíjas infláció, így 3,1 százalékkal megemelik novembertől a nyugdíjakat, és visszamenőleg is pótolják.

Azt már a Portfolio számolta ki, mit jelent ez az átlagnyugdíj esetén, ha a kormány számításai szerint létező 210 700 forintot fogadjuk el átlagnak

  • A nyugdíjas infláció várakozásaik szerint idén 18,5% lehet átlagosan.
  • A 3,5%-os kiegészítés érdekében a 15%-kal már megemelt nyugdíjakat novemberben további 3,1%-kal kell megemelni.
  • Ez a kormány számításai szerint havi 6532 ezer forintot jelent pluszban az átlagnyugdíj szintjén. Vagyis novemberben és decemberben az átlagos öregségi nyugdíj összege 217.232 forint lesz.
  • Így novemberben egy átlagnyugdíjban részesülő érintett kézhez kap egy egyszeri 11x6532 forintos (első tíz hónap + 13. havi nyugdíjra vetített) emelést, ami 71852 forint – valamint a megemelt 217 ezer forintos nyugdíját.
  • A januárig visszamenőleges nyugdíj-kiegészítést a novemberi nyugdíjjal együtt fogják megkapni az idősek és a nyugdíjszerű ellátásban részesülők, 2,5 millió ember.
  • A rendelet az öregségi nyugdíjon kívül 27 féle további hasonló jellegű juttatásra is kiterjed.

2024 januárjában újabb nyugdíjemelés várható, amelynek mértékét a jövő évre becsült inflációnak megfelelően 6 százalékban állapították meg, februárban pedig érkezik a szintén emelt összegű 13. havi nyugdíj.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk