Milliós bírságot kapott a Béres Gyógyszertár

  • narancs.hu
  • 2020. február 7.

Gazdaság

Jogsértő módon szólítottak meg gyerekeket a reklámjaikban.

A Béres Gyógyszergyár Zrt. jogsértő módon, közvetlenül szólított meg a gyermeket az Actival Kid Gumivitamin egyes reklámjaiban, a jogsértő reklám miatt a hatóság 21 millió forintos bírságot szabott ki a gyógyszercégre – közölte a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) pénteken az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a Béres Gyógyszergyár az Actival Kid Gumivitamin étrend-kiegészítő készítményt ajándék világító tollal, valamint intelligens gyurmával kínálta a televíziós- és egyéb reklámjaiban, ezzel azok megszerzésére hívta fel a gyermekeket. A közleményben kiemelték, a szabályozás alapján tilos a gyermekkorúak közvetlen felszólítása reklámban a hirdetett áru megvásárlására.

A hatóság a kereskedelmi gyakorlat megítélésekor figyelembe vette többek között, hogy a reklámot gyerekcsatornákon is sugározták, a hirdetésekben használt kifejezések közvetlenül szólították meg a gyerekeket, a hirdetések jellege alkalmas volt a gyermekek figyelmének felkeltésére, a termékeket a gyártó játékokkal csomagolta össze.

Ugyanakkor a GVH bírságcsökkentő tényezőként vette figyelembe, hogy a vállalkozás már a hatósági eljárás korai fázisában felhagyott a reklámkampánnyal, valamint a cég úgy döntött, médiatervezésekor korlátozza egyes csatornák igénybevételét, a jövőbeli kommunikációjának kialakításakor figyelembe veszi a hatóság megállapításait.

A vállalkozás ugyan nem ismerte el a jogsértést, de elfogadta a versenyhivatal értékelését, és lemondott a jogorvoslati lehetőségéről, amit szintén bírságcsökkentő tényezőként vett figyelembe a hatóság – tájékoztatott a Gazdasági Versenyhivatal.

Figyelmébe ajánljuk

„Egy egyházpolitikai harc kellős közepébe kerültem” – állítja a pünkösdi egyház ügyében meggyanúsított volt intézményvezető

A nemrég lezárult nyomozás 18 milliárd forintos kárértéket állapított meg a Magyar Pünkösdi Egyház intézményrendszerét érintő költségvetési csalás ügyében. Az egyik érintett, jelenleg bűnügyi felügyelet álló volt intézményvezető szerint viszont az ügy csak az egyházon belüli harcok eredménye, és a nyomozás is tendenciózus volt.