Naperőművekkel csökkenti költségeit öt hazai vízmű

  • Narancs.hu/MTI
  • 2023. július 12.

Gazdaság

Annyi energiát termelnek így, amennyit 5300 tonna üvegházhatást okozó gáz kibocsátásával lehetne előállítani.

Naperőműveket telepített öt regionális vízműtársaság energiaköltségeik csökkentésére; a mintegy 2,2 milliárd forintos beruházás zárórendezvényét szerdán tartották Siófokon.

Horváth Viktor, az Energiaügyi Minisztérium energiaátmenetért felelős helyettes államtitkára az eseményen azt hangsúlyozta: a kormánynak kifejezett célja a napenergia hasznosítása, a tervek szerint a mostani 5 gigawatt naperőművi kapacitás 2030-ra 12 gigawattra nő, a szélerőművi kapacitás 1 gigawatt lesz. Arra ösztönzik a nagyobb villamosenergia-fogyasztó cégeket, hogy az általuk felhasznált áram minél nagyobb részét lehetőleg maguk termeljék meg megújuló források kiaknázásával.

Ebben utat mutat az öt regionális vízműtársaság, amelyek a naperőműveknek köszönhetően csökkenthetik kiadásaikat, így hozzájárulnak a vízdíjak kordában tartásához.

Volencsik Zsolt, a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. (DRV) vezérigazgatója azt mondta, a mintegy 923 millió forint európai uniós pályázati támogatást élvező beruházás részeként a DRV, a Duna Menti, az Északdunántúli, Észak-magyarországi és a Tisza-menti Regionális Vízmű Zrt. területén 13 helyszínen és a projekten kívül mintegy 250 millió forint önerőből további 2 helyszínen épült naperőmű.

A létesítmények összteljesítménye 5,65 megawatt, évente 20 ezer gigajoule energiát állítanak elő, és ezzel 5300 tonna üvegházhatást okozó gáz kibocsátásától óvják meg a környezetet. Luda Ottó, a kivitelező HelioActive Rendszerintegrátor Kft. tulajdonosa arról beszélt, hogy a fejlesztés részeként több mint 17 ezer napelemet és 181 invertert helyeztek üzembe, a berendezések az elérhető legkorszerűbbek közé tartoznak, a magyarországi átlagnál 5-10 százalékkal nagyobb hozamot produkálnak.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Kiszúrt autókerekek, leszaggatott plakátok, feljelentések - így várja a választást Ágasegyháza

A Bács-Kiskun megyei községben 2010 óta Füredi János a polgármester, akinek az előterjesztésére a képviselő-testület megtiltotta, hogy a kampány ideje alatt a jelöltek választási fórum céljából kibéreljék a település közintézményeit. Ez ellen, illetve a településen eluralkodott közhangulat miatt tüntettek egy maroknyian a napokban, két független polgármesterjelölt felhívására.