Publicus: a kormánypárti szavazók nagy része sem tervez állampapírt vásárolni

  • narancs.hu
  • 2023. július 13.

Gazdaság

De az emberek jelentős részének nincs is megtakarítása.

Még a kormánypárti szavazók több mint harmada sem bízik az államban, ezért nem tervezi, hogy állampapírt vásárol, pedig van megatkarítása – derül ki a Publicus Research június 4-7. között készített felméréséből, amit a Népszava közölt. Az ellenzéki és a bizonytalan szavazók még bizalmatlanabbak az állammal szemben: 82, illetve 75 százalékuknál ez játszik szerepet abban, hogy nem terveznek állampapírt venni, bár lenne rá módjuk.

A kormány június elején több jogszabályt is módosított annak érdekében, hogy lakosság bankbetétekben, értékpapírokban tartott pénzét átterelje állampapírokba. Többek között jelentősen megadóztatják a megtakarításokat, így a 15 százalékos személyi jövedelemadó mellett 13 százalékos szociális hozzájárulási adót is meg kell fizetni a megtakarítások kamatjövedelme után. Az állampapírok hozama viszont, ahogyan eddig is, úgy ezután is adómentes marad.

Az intézkedésről a Publicus által megkérdezettek 85 százaléka hallott, és ugyanennyien nem értenek egyet a megtakarítások újabb megadóztatásával. Az ellenzéki szavazók 95, a bizonytalanok 88 százaléka válaszolt így, míg a kormánypárti szavazók bő negyede jó gondolatnak tartja, hogy egy újabb adóterhet kell megfizetnie. A Fidesz-KDNP híveinek nagyobb része azonban – 63 százaléka – inkább elutasító ebben a kérdésben.

A bankoknak a jövőben arról is tájékoztatást kell adniuk, hogy mennyit buktak azok, akik nem állampapírba fektettek be, a kormány pedig többmilliárdos kampánnyal készül népszerűsíteni azt. A Publicus mérése szerint 86 százalék ennek ellenére úgy véli: az intézkedés valódi célja az államkassza egyre növekvő hiányának kipótlása. Csak egy szűk kisebbség – 8 százalék – véli úgy, hogy valóban a megtakarítások értékállóságának védelméről van szó.

Még a kormánypárti szavazóknak is csak alig negyede hisz a megtakarítások védelmét hirdető kormányzati szólamoknak.

A megkérdezettek 89 százaléka nem tervezi a közeljövőben állampapír vásárlását, még a kormánypártiak 81 százaléka sem. Az ellenzékieknek és a bizonytalanok a 94, illetve 92 százaléka válaszolt nemmel a kérdésre. A Publicus mérése szerint ráadásul az emberek jelentős részének nincs is megtakarítása, amiből állampapírt vásárolhatna.

Azoknak az 51 százaléka, aki azt mondta, hogy nem tervez a jövőben állampapírt venni, azért válaszolta ezt, mert nincs megtakarítása.

Közülük 44 százalék nem bízik az államban, 29 pedig százalék inkább másba fektet, és csupán 22 százalékuk mondta azt, hogy alacsonynak tartja az állampapírok hozamát. Azok körében, akiknek van megtakarításuk, mégsem tervezik, hogy állampapírt vesznek, már 72 százalékra nő az állammal szemben bizalmatlanok aránya.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Pénzbírságot kért ellenfelére a fideszes polgármester - kis magyar abszurd Bonyhádról

A fideszes polgármester, Filóné Ferencz Ibolya azt kifogásolta, hogy Száraz Zoltán ellenzéki polgármesterjelölt a saját Facebook-oldalán megosztott egy városi szervezésű eseményt. Pedig Száraz a bejegyzésben konkrétan feltüntette, hogy az városi esemény. A helyi és a területi választási bizottság is elég furcsán állt az esethez, ami így a Kúrián folytatódik.