Népszava: Nem kaptuk januártól olcsóbban az orosz gázt, hiába mondta azt Putyin

  • narancs.hu
  • 2022. április 5.

Gazdaság

Lódított az orosz elnök. 

Nem mondott igazat Vlagyimir Putyin február elsején, amikor azt állította, Magyarország a világpiaci ár ötödéért vásárol orosz gázt – írja a Népszava.

A lap a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) januárra vonatkozó külkereskedelmi adataiból (a havi orosz gázimport árából és mennyiségéból) számolta ki, hogy az év első hónapjában pontosan annyiba került az országnak az orosz gáz, mint az európai gáztőzsdén beszerezhető. 

A Népszava már korábban is írt arról, hogy az orosz gáz nem olcsóbb, csak az árának változása két hónapos csúszással követi a gáz világpiaci árának változásait. Ez azt jelenti, hogy az adott pillanatban olcsóbban jön az orosz gáz, amikor a gáz tőzsdei ára felszökik, de két hónappal később az orosz gáz ára ugyanúgy megindul fölfelé, miközben a tőzsdei ár esik. Januárban is ez történt: az orosz gáz ára felfelé indult, és az első hónapban találkozott a világpiaci árral, ami ezer köbméterenként 861 eurót jelent. A lap megjegyzi, hogy minimálisan, ezer köbméterenként 32 eurócenttel olcsóbban jött csupán az orosz gáz. 

Tavaly májustól decemberig a pár eurócent kedvezményhez képest valóban olcsóbb volt az orosz gáz, decemberben az árkülönbség meghaladta az ötven százalékot, de ennél több sem volt. 2021 áprilisa előtt az oroszok a tőzsdei árnál többet kértek a gázukért. A tavaly megkötött, 15 évre szóló magyar–orosz gázmegállapodás titkosított, a magyar tarifák, a kiszámítási képletek nem ismertek, így a Putyinéhoz hasonló állítások pontosan nem ellenőrizhetők.

 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.