Online árösszehasonlító oldallal küzdene a kormány az infláció ellen

  • narancs.hu
  • 2023. március 27.

Gazdaság

A tervek szerint a nyáron ez már el is indulna. 

"Újabb lépés az infláció leszorításához: létrejött az online árfigyelő rendszert előkészítő munkacsoport" – jelentette be közleményben hétfőn a Nagy Márton vezette Gazdaságfejlesztési Minisztérium. 

A közlemény megismétli, hogy a kormány célja, hogy az év végére egy számjegyűre csökkenti az inflációt, és hogy már 20 intézkedésről döntöttek a drágulás megfékezése érdekében ( ilyen az élelmiszerárstop és a kamatstop), amelyek a minisztérium szerint működnek, az infláció tetőzött és lassú csökkenésnek indult.

További eszközként a minisztérium támogatta a Gazdasági Versenyhivatal elnökének versenypártolási javaslatát,

amely egy online árfigyelő adatbázis létrehozására irányult.

Erre alakult egy munkacsoport is. A minisztérium azt is írta, hogy a nemzetközi (pl. görög, román) tapasztalatok szerint a növekvő ártranszparencia, a fogyasztói árak összehasonlíthatósága fokozza a versenyt, ami hosszú távon is mérséklő hatással lehet az árakra, illetve erősítheti a vásárlói tudatosságot.

A közlemény szerint a munkacsoport és az online árfigyelő szolgáltatás célja, hogy a lakosság számára elérhetővé váljon egy olyan adatbázis, mely lehetővé teszi a fogyasztói árak alakulásának átlátható módon történő összehasonlítását, valamint megakadályozza a túlárazást, egyúttal jelentősen fokozza a piaci versenyt a hazai kiskereskedelelmi szektorban. Az árfigyelés a tervek szerint első körben a kiskereskedelmi szektorban megjelenő élelmiszer-típusokra fog összpontosítani.

A cél az, hogy az év második negyedévének végére már működjön az elektronikus árfigyelő-rendszer. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk