Orbán apja megvált egy cégétől

  • narancs.hu
  • 2021. május 17.

Gazdaság

800 milliót keresett az üzleten, és a cég sem került messze a családtól. 

Orbán Viktor miniszterelnök édesapja, Orbán Győző az idén év elején eladta egyik cégét - írja az Mfor.hu.

A 2008 januárjában bejegyzett és az Orbán-család által, konkrétan a kormányfő öccse, Orbán Áron által alapított, de Orbán Győző kizárólagos tulajdonában álló Nehéz Kő Kft. 13 év után került új tulajdonoshoz. A tranzakció tavasszal zárulhatott le, ekkor történt meg a tulajdonosváltás bejegyzése is a cégkivonatba. 

A cég azonban nem került nagyon messze az Orbán-családtól, a vevő a NAKK Nemzetközi Alapanyag és Késztermék Kereskedelmi Zrt. a tulajdonos, aki át is nevezte a társaságot FuvarozNak Kft.-re. A NAKK-ot pedig szintén Orbán Áron alapította 2016-ban Bihari Lajossal közösen, aki mára egyedüli részvényese lett a cégnek.

Bihari korábban a MÁV-nál töltött be különböző vezető gazdasági pozíciókat, emellett minden bizonnyal az Orbán-család bizalmi embere is, hiszen 2016-tól kezdődően ő a most eladott Nehéz Kő Kft. ügyvezetője is

A vételár kereken 750 millió forint volt, mely egy bruttó összegnek felel meg, ami azt jelenti, hogy nem a teljes összeg került Orbán Győzőhöz. A dokumentumok alapján a NAKK egyébként hitelből fedezte a vételárat, melyet a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó MKB Bank biztosított számára. 

Orbán Győző végül adózás után összesen 644,1 millió forintot kapott az üzletből, de még osztalékra is igényt tart, így végül összesen 800 milliót kereshet az üzleten. 

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk