Orbán: januárban nem 3, hanem 5 százalékos nyugdíjemelés lesz

  • narancs.hu
  • 2021. december 6.

Gazdaság

Igazodnak az inflációhoz.

A miniszterelnököt kérdezték az ellenzéki képviselők az azonnali kérdések órájában hétfőn a parlamentben. Ki vállalja a felelősséget? címmel az LMP-s Schmuck Erzsébet a következőről érdeklődött: "mikor egyezik meg majd a januári nyugdíjemelés mértéke a ténylegesen várható infláció mértékével?"

 

Orbán Viktor válaszában meglepően reagált a hvg.hu tudósítása szerint; azt mondta ugyanis, hogy

januártól nem 3, hanem 5 százalékkal emelik a nyugdíjat. 

Elmondta: a kormány döntése hamarosan rendeletben is megjelenik. A kormányfő közölte, azután döntöttek erről, hogy a jegybank a jövő évre 5 százalékos inflációt jelzett előre éves átlagban. Schmuck Erzsébet arra is kitért, hogy a nyugdíjasok négy alkalommal kaptak nyugdíjprémiumot az Orbán-kormány alatt, de az nem épül be a nyugdíjakba, a miniszterelnök válaszát viszont üdvözölte. 

Covid, Pegasus, Mikulás

Jakab Péter a Pegasus-ügyről, a megélhetés nehézségeiről, illetve a bevándorlókról kérdezte a miniszterelnököt, Orbán először boldog Mikulást kívánt, majd hozzátette: "akikkel ön szövetkezik, azok elvették a 13. havi nyugdíjat, elvettek egyhavi fizetést, megvágták a családtámogatási rendszert és devizahitel csapdába csalták a családokat, mi pedig kimentettük őket onnan". (A miniszterelnök amúgy Schmuck Erzsébetnek is elmondta ugyanezt a mondatot.)

Jakab így kérdezett vissza: "mit csinált ön az elmúlt 11 évben, erre mi a pártközpont válasza?". Annál, hogy »Gyurcsány«, találjanak már ki valamilyen kreatívabb választ - javasolta. Aztán mikor megkérdezte, hogy "Mikor vette el a józan eszét a hatalom?", az ülést vezető elnök figyelmeztette. 

A Párbeszéd politikusa, Tordai Bence Mi folyik itt? címmel a Covid okozta halálozásokról kérdezett. Emlékeztette a miniszterelnököt, hogy ezidáig 36 ezer magyar halt meg a járványban, “sírnivalóan amatőr a kormány járványkezelése”. Évente 13 ezer ember hal meg továbbá a légszennyezettség, az elmúlt négy télen pedig 940 ember halt meg a hideg miatt – tette hozzá az ellenzéki politikus, aki szerint eközben “Felcsút kicsicsázására van idő, kizárólag a hazugsággal és lopással vannak elfoglalva”. Az ülésvezető elnök Tordait is figyelmeztette. Orbán Viktor válaszában arról beszélt: az egészségügy nincs szétverve", bár “önök uszítanak és izgatnak”, és nem támogatják a kormány erőfeszítéseit. 

Az MSZP-s Harangozó Tamás arról kérdezte a miniszterelnököt, hogy miért nem teszik ingyenessé a PCR-teszteket. Megkérdezte: "mindeközben milliószámra semmisítenek meg PCR-teszteket". Orbán válaszában kitért arra: “a PCR-teszt semmin sem segít, csak az oltás segít”. Úgy fogalmazott, “szinte mindenből kell megsemmisítenünk, amikor ekkora tételekkel dolgozunk”, de “mindenből van elegendő, jut mindenkinek”. Harangozó Tamás aztán arra is emlékeztette a kormányfőt, hogy “az ön országában halnak meg a legtöbben most is ebben a járványban”. Orbán szerint ez azonban nem igaz, mert "Magyarországnak semmi szégyenkeznivalója nincs".

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk