Tállai: nehéz helyzetben van a forint, és magas az infláció, de az emberek ebből semmit nem éreznek

Gazdaság

Szerinte a kormány olyan "gazdaságpolitikát csinált", amiben az emberek többet tudnak költeni.

Varju László a forint hónapok óta tartó "mélyrepülése" miatt bírálta a kormányt ma a Parlamentben. A DK képviselője szerint a kabinet tétlenségét a pénzpiacok 370 forintos euró- és 327 forintos dollárárfolyammal "díjazták". Úgy vélte: az elhibázott árfolyampolitika kártyavárként döntötte össze az egész kormányzást, pedig az ellenzék figyelmeztette a kormányt, hogy nem lesz jó vége annak, amit csinál.

Úgy összegzett: a Fidesz-kormány alatt a legnagyobb az államadósság, a legdrágább a benzin, a leggyengébb a forint és a legnagyobb az infláció. Meddig nézi még tétlenül az Orbán-kormány a forint mélyrepülését? - kérdezte a képviselő Varga Mihálytól.

A pénzügyminiszter helyett Tállai András válaszolt, aki a jelenlegi és a baloldali kormányok válságkezelését hasonlította össze. Azt mondta: míg 2010 előtti baloldali kormányok megszorításokkal, adóemeléssel, a 13. havi nyugdíj elvételével reagáltak a válságra, és devizahitelezésbe vitték bele a családokat, addig a jelenlegi kormány a válság ideje alatt adót csökkent, visszaadja a 13. havi nyugdíjat és bért emel a közszférában és az egészségügyben is. Szerinte a kormány bebizonyította azt, hogy válság idején, magasabb infláció és forintgyengülés esetén is lehet "olyan gazdaságpolitikát csinálni", hogy az emberek ebből ne érezzenek semmit, sőt, még többet tudjanak fogyasztani.

 "Nehéz a helyzet, magasabb az infláció, gyengült a forint, de az embereknek ebből semmit nem lehet érezni, és nem is éreznek" - jelentette ki.

A képviselő nem fogadta el a választ.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk