Elfogyott a magyar burgonyatermés, cserébe viszont úgy főztük a pálinkát, mintha nem lenne holnap

  • narancs.hu
  • 2019. január 30.

Gazdaság

Pálinka van, krumpli nincs.

Szárnyalt a pálinkafőzés Magyarországon, büszkélkedik a Magyar Idők. 2018-ban gyakorlatilag minden lakosra jutott egy liter pálinka, ugyanis a bérfőzdék és házi főzők több mint 8 millió liter ötvenfokos pálinkának megfelelő párlatot állítottak elő.

false

 

Fotó: MTI

 

Mindezt több mint 24 ezer üstben, írják, a helyi hatóságok ugyanis ennyi szeszfőző készüléket vettek nyilvántartásba az elmúlt években. Bár többnyire még mindig szakemberre bízzák a gyümölcscefre kifőzését, de aki mégis úgy dönt, hogy otthon oldja meg, annak az üstöt be kell jelentenie a helyi önkormányzatnál.

Borsod vitte a prímet, ott vásárolták tavaly az új üstök ötödét, de Pest megyében, Szabolcsban és Veszprém megyében sem volt ok a panaszra.

"Számottevő igény mutatkozik idehaza a házi pálinkára" - összegzik.

Számottevő igény lenne a burgonyára is, az viszont már nincs - adja hírül a Világgazdaság. Gyakorlatilag ugyanis a hazai burgonytermés elfogyott, az árak a magasba szöktek. A tárolókapacitás hiánya és a gyengébb termés mistt is általában csak január végéig, február közepéig tartanak ki a magyar burgonyakészletek, után jön az import. Az idei termé azonban Európa-szerte alulmúlta az átlagot, így mostmár a magyar krumpli helyett csak a jóval drágább import változatával tudják ellátni a piacot.

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) jelentése szerint idén már január 2. hetében még140 forint volt a burgonya bruttó termelői átlagára, ehhez képest tavaly ilyenkor csak 80 forintot kellett fizetni érte. Most pedig a kiskereskedelemben a mosott, csomagolt burgonya már 300 forint körüli áron kapható.

Figyelmébe ajánljuk