Hiába a vásárlói nyomás, nem lesznek pálmaolaj-mentes polcok a kereskedelmi láncoknál

  • B. Papp Máté
  • 2019. augusztus 14.

Gazdaság

A kereskedelmi láncok elsősorban a saját termékeik esetében korlátozzák a pálmaolaj felhasználását.

„Az áruházlánc vizsgálja annak a lehetőségét, hogy mely saját márkás termékek esetében helyettesíthető a pálmaolaj más növényi zsírokkal vagy olajokkal, és mely termékek esetében lehetséges fenntartható forrásból származó pálmaolaj felhasználása” – nyilatkozta megkeresésünkre a Lidl Magyarország.

A társaság további célja, hogy 2020-ig a saját márkás nem ehető termékek, illetve 2022 végéig a saját márkás élelmiszerek esetében 100 százalékban fenntartható forrásból, ugyancsak a pálmaolaj kerekasztal által tanúsított termesztésből származó elkülönített pálmaolajat használjon fel. Az áruházlánc pálmaolaj-tartalmú összetevőt tartalmazó saját márkás termékei közül már most is több RSPO tanúsítvánnyal rendelkező termesztésből származik – fogalmaztak közleményben.

Az RSPO a Fenntartható Pálmaolaj Kerekasztal angol nevének kezdőbetűit takarja, ez a legelismertebb intézet, amely a fenntartható pálma[mag]olaj feltételeit megszabja, és szakmai partnerekkel együttműködve alakítja ki szabályait, folyamatait és tanúsítási követelményeit, amelyek hozzájárulnak többek között az esőerdők védelméhez.

Ezen a fórumon belül civil szervezetek, pálmaolaj-termesztők, pálmaolaj-feldolgozók és kiskereskedők közösen munkálkodnak a fenntartható pálmaolaj-termesztés minimumfeltételeinek kidolgozásán.

 

 

Nagy mennyiségben

Nagy mennyiség

Pixabay.com

Pizzatészta, jégkrém és rúzs

A történet, amelyre a Lidl most reagált, ott kezdődik, hogy a Tudatos Vásárló nyílt levélben fordult három nagy kereskedelmi céghez: az oldal arra kérte a multikat, hogy létesítsenek pálmaolajmentes-polcokat.

„Arra kértük őket, a feldolgozott élelmiszerek közül azokat, amelyekben legjobb tudomásuk szerint nincsen pálmaolaj, pálmazsír, vagy pálmamagolaj egy helyen tegyék elérhetővé a vásárlók számára" - olvasható a site-on. Ugyanakkor jelezték azt is, jó lenne ha erről tájékoztatnák is a fogyasztókat egy polc felé kihelyezett táblával.

A portál emlékeztetett, naponta 20 hektárnyi esőerdőt vágnak ki olajpálma ültetvények telepítésére, ami mögött elsősorban a bioüzemanyag-ipar áll, de az olcsósága miatt a pálmaolaj rengeteg termékbe, főleg élelmiszerekbe és kozmetikumokba is bekerül. Olyanokba is adott esetbe, amiről nem is sejtenénk, hogy tartalmaznak pálmaolajat, például pizzatésztába, rúzsban vagy jégkrémbe. (Ezen az oldalon többet is megtudhat erről.)

Az esőerdők eltűnése pedig a klímaváltozás katalizátora, hiszen a trópusi fauna több millió tonna szén-dioxidot köt meg, irtásával csak fokozzuk az ökológiai katasztrófa ütemét. Ezen kívül rengeteg állat pusztul el – például az orángutánok –, illetve a helyi lakosság életfeltételeinek biztosításához is szükségesek.

A társadalom egy része leveszi a hasznot a közjóról, a következményekkel pedig nem foglalkozik

Fák ültetése lehet a megoldás a klímaváltozás megfékezésére, de jelenleg üzleti és politikai célok dominálják a fakitermelés mértékét. Aszalós Rékával, az MTA Ökológiai Kutatóközpontjának őserdő-kutatójával beszélgettünk a hazai természetvédelem helyzetéről, az Amazonas-medence eltűnéséről, valamint a pálmaolaj-kitermelésről is. Narancs.hu: Magyarországon egyetlen „őserdőfolt" van, a Kékes Erdőrezervátumban. Miben különbözik ennek az ökoszisztémája más erdőktől?

Nem lesznek pálmaolaj-mentes polcok

A Tudatos Vásárló szerint éppen ezért jogos elvárás, hogy a cégek alakítsanak ki pálmaolaj-mentes polcokat, hiszen így a fogyasztók egyszerűen tudnának szelektálni a termékek között. A SPAR és az Aldi már korábban reagált a nyílt levélre, amiből kiderül, hogy a kereskedelmi cégek nem tervezik a bevezetést.

Olcsó, de öl, nyomorba dönt

Sajnos érthető a ragaszkodás a pálmaolajhoz, hiszen egy kíválóan alkalmazható anyag: szobahőmérsékleten félszilárd halmazállapotú, jól lehet keverni más olajokkal, magas hőmérsékleten sem oxidálódik, ahogyan például a napraforgóolaj. Mi több, nem allergén hatású, ezért könnyűszerrel használható például kozmetikumok gyártásában.

Ugyanakkor súlyos következményei vannak annak, ha olyan árucikkeket vásárolunk, amiben van pálmaolaj: egy 2018-as felmérés szerint – amit Current Biology szaklap közölt – 100 000 orántután pusztult el Borneón, aminek hátterében a pálmaolaj-kitermelés áll.

Ez napi 6 - 12 főemlőst jelent, és akkor még nem számoltunk más élőlényekkel. Ez ahhoz vezet, hogy a biodiverzitás (állatfajok, növényfajok sokszinűsége) jelentősen csökken, aminek következtében a helyi ökoszisztéma reguláló szolgáltatásai (ilyen a tiszta talaj, víz, levegő biztosítása) is minőségi romláshoz vezetnek, ennek pedig közvetlen hatása van a lakosságra is.

 

„Az áruházlánc azt tűzte ki célul, hogy már 2019 végére a többletértéket hordozó saját márkái – SPAR Natur*pur Bio, SPAR Premium, SPAR Vital, SPAR free from és DESPAR – esetében elérje a teljes pálmaolajmentességet. A pálmaolaj kiváltása az érintett termékkategóriákban már csak minimális számú terméknél nem valósult meg. A folyamatot az év végéig ezeknél is le szeretnénk zárni. A fenti márkacsaládok aktuálisan közel 300 nemzetközi, illetve hazai fejlesztésű élelmiszert foglalnak magukban. A pálmaolajmentes termékek könnyebb azonosíthatósága érdekében a csomagolások többségén a csatolt logóval jelezzük a pálmaolajmentes receptúrát, ezzel is biztosítva a vásárlók számára a gyors és egyszerű beazonosítást” – reagálta a SPAR.

Olajpálma gyümölcsét válogatják munkások egy pálmaolaj-sajtoló üzemben, az indonéziai Lebakban.

Olajpálma gyümölcsét válogatják munkások egy pálmaolaj-sajtoló üzemben, az indonéziai Lebakban.

(MTI/EPA/Mast Irham)

„Az ALDI SÜD vállalatcsoport már 2011-ben csatlakozott a Kerekasztal a Fenntartható Pálmaolajért elnevezésű kezdeményezéshez. Az ALDI Magyarország pálmaolaj beszerzési politikája – részletesen tartalmazza céljainkat éselvárásainkat az adott anyag használatával kapcsolatban – minden olyan sajátmárkás élelmiszer és nem élelmiszer jellegű termékre érvényes, amely pálmaolajat vagy pálmamagolajat tartalmaz. Ezt partnereinknek kivétel nélkül kötelező betartani, máskülönben nem szállíthatnak számunkra terméket. Célunk, hogy folyamatosan csökkentsük a pálmaolaj és pálmamagolaj tartalmat saját márkás termékeinkben, illetve lépésről lépésre, ahol lehetséges, elkerüljük a pálmaolaj összetevők alkalmazását az általunk kínált saját márkás termékekből” – közölte az ALDI.

Vannak üdvözendő törekvések, ugyanakkor az problémás, hogy a felhívás ellenére sem létesít pálmaolaj-mentes polcokat a társaság, és láthatólag csak a saját termékeik esetében korlátozzák a pálmaolaj felhasználását.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.