Rendeletben kötelezik a boltokat arra, hogy szüntessék meg az áruhiányt

  • narancs.hu
  • 2022. december 29.

Gazdaság

Többet kell tartaniuk az ársapkás termékekből. 

Egy szerda esti, január 13-ától hatályos rendelet a boltosokat kötelezi arra, hogy a befagyasztott árú termékekből még többet tartsanak – írja a hvg.hu

A portál emlékeztet, hogy amikor januárban befagyasztották hat alapélelmiszer bolti árát, a rendelet ezt mondta ki: a kereskedő a 2021. október 15. napján forgalmazott termékek forgalmazására és naponta legalább a hét adott napjára vonatkozó, 2021. évi átlagos napi, a kereskedőnél készleten lévő mennyiség árusítására köteles. A később hozzátett tojás és krumpli esetében 2022. szeptember 30. volt ez a viszonyítási nap.

Az új jogszabály értelmében viszont a kereskedő köteles „készletét – szükség esetén a b) pont szerinti [vagyis a fenti határnapon forgalmazott] mennyiség kétszeresének mértékéig – és a vásárlók számára történő kihelyezését olyan mennyiségben biztosítani, hogy az a vásárlók kiszolgálására – áruhiány elkerülésével – folyamatosan elegendő legyen.” 

A hvg szerint már nyáron lehetett tudni, hogy az árbefagyasztás nem csökkenti az inflációt, viszont áruhiányhoz vezet, és tönkreteszi a kisebb boltokat, amelyek tulajdonosai olcsóbban kénytelenek árulni az érintett termékeket, mint amennyiért ők maguk veszik. Ráadásul nem is biztos, hogy kapnak.

Az új kormányrendelet mégis a kereskedőket kötelezi arra, hogy még többet szerezzenek be és áruljanak az olcsóbb árukból, kerüljék el az áruhiányt, így most már azért is büntetést lehet kiszabni rájuk, ha nincs náluk kétszer annyi csirkemell, cukor, 2,8%-os tej stb., mint a kijelölt korábbi napon, írja a hvg.hu. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk