Szigorúbb lesz a kínai akkumulátorgyárakkal szemben az EU

  • narancs.hu
  • 2023. szeptember 14.

Gazdaság

Ursula von der Leyen bejelentése hosszabb távon a magyar kormányt érintheti érzékenyen.

Szubvencióellenes vizsgálatot indít a kínai elektromos járműgyártók ellen az EU, írja a Portfolio. A francia nyomásra született döntést Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke jelentette be. Ennek értelmében az Unió fellépne a kínai elektromos autók beáramlása ellen. Nem csak Macronék, de a németek is egyre erősebben ösztökélik a német gyártókat, hogy ejtsék a kínai partnereket.

A portál emlékeztet rá, hogy ez erős üzenet Kínának és a más, nem EU-s partnereknek, hiszen nem hagyhatjuk tovább saját gazdasági érdekeinek megsértését és gyártóinak veszélyeztetését az államszövetség belső piacán.

Az EU lépése a magyar gazdaságnak különösen fájhat, hiszen alig telik el hét, hogy ne települne hozzánk egy-egy újabb ázsiai gyár. Korábban Németország és Olaszország is kereste a pekingi befektetők kegyeit, mára azonban Giorgia Meloni is kihátrált az Övezet és Út kezdeményezésből, Berlinben pedig megijedtek az erősödő kínai dominanciától.

„A globális piacokat most elárasztják az olcsóbb kínai elektromos autók. Az árukat pedig hatalmas állami támogatások tartják mesterségesen alacsonyan. Ez torzítja a belső piacunkat”

– indokolta a lépést von der Leyen. A szubvencióellenes vizsgálat részeként először csak a kínai e-autók behozatalánál nézik meg az árakat és a gyártók állami támogatásait, később azonban sokkal átfogóbban feltérképezik, hogyan avatkozik be Kína a piaci folyamatokba.

Nem kell rá emlékeztetnünk senkit, hogy a Magyarországra települő kínai akkumulátorgyárak ugyancsak részesültek állami támogatásban.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk