Sztrájkolnak a kecskeméti Mercedes-gyárban

  • narancs.hu
  • 2024. március 13.

Gazdaság

A kétórás figyelmeztető munkabeszüntetés oka, hogy 2024-re még nem sikerült bérmegállapodást kötni.

Figyelmeztető sztrájkot tartanak ma, szerdán 15 és 17 óra között a kecskeméti Mercedes dolgozói három egységnél, a prés-, a fényező- és az összeszerelőüzemben.

A munkabeszüntetés oka az, hogy a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft.-nél eddg nem sikerült megkötni a 2024-re szóló bérmegállapodást. Az MBMH Vasas Alapszervezet Sztrájkbizottsága arról tájékoztatta a KecsUP-ot, hogy a munkavállalók több mint húsz százaléka vesz részt az akcióban.

2023 októbere óta tizennégy bértárgyalási fordulót tartottak az érintettek, de nem sikerült megállapodni. A szakszervezet azt közölte, a vállalat vezetése ahhoz sem járult hozzá, hogy a cég dolgozói egyáltalán megismerjék a Mercedes bérajánlatát. 

A fél éve tartó bérvitában két szakszervezet vesz részt. A Vasas már korábban sztrájbizottságot alakított, és felmérte a dolgozók hajlandóságát a munkabeszüntetésre. A Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete két hete még úgy nyilatkozott, maradna a tárgyalóasztal mellett.

Mindkét szakszervezet két számjegyű béremelést kért. 

A Vasas 2024-re 14 százalékot, 2025-re további 12 százalékot szeretne kiharcolni, továbbá mindkét évben béren kívüli juttatásként 600 ezer forint értékű cafetériát, a vakációs juttatás megemelését 500 ezer forintra, kilométerenként 40 forintos bejárási támogatást

és 8 nap olyan szabadságot, amellyel a munkavállaló rendelkezhet.

2025-ben egyszeri bruttó 250 ezer forintos kifizetést, 2026-ban pedig egyszer, félmillió forintos plusz juttatást kérnek, és a Vasas szakszervezet a legfeljebb egy éves munkaidőkerethez is ragaszkodik. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk