Tiltott fogfehérítőt reklámoztak az influenszerek

  • narancs.hu
  • 2023. június 14.

Gazdaság

Jogerős lett a cégeket sújtó 22 milliós bírság.

Két hazai vállalkozás is forgalmazta és reklámozta a BrightWhite nevű otthoni fogfehérítő rendszert, amelyet a Nemzeti Népegészségügyi Központ kitiltott a forgalomból egészségügyi kockázatokra hivatkozva. A Gazdasági Versenyhivatal tavaly márciusban 22 millió forintos bírsággal sújtotta a forgalmazókat, ők pedig bírósághoz fordultak.

A GVH most azt közölte, hogy a Fővárosi Törvényszék megerősítette a versenyhivatali határozatot, tehát a cégeknek be kell fizetniük a 22 milliós bírságot. Ez az ítélet jogerős.

A GVH közleménye szerint a cégek több hazai influenszer segítségével reklámozták a fogfehérítőt, és az ítélet szerint tizenegy különböző módon sértették meg a fogyasztókkal szembeni tisztességes kereskedelmi gyakorlatot rögzítő szabályokat, és öt ponton az uniós ágazati előírásokat. 

A GVH – mint a közleménye fogalmaz – „továbbra is kiemelten figyeli a hazai véleményvezér-reklámgyakorlatok tisztességességét, különösen azon termékek tekintetében, amelyek közegészségügyi kockázatokat hordozhatnak. A hatóság egyúttal hangsúlyosan felhívja a piaci szereplők és az influenszerek figyelmét a jogkövetést támogató, közérthető, a honlapján elérhető útmutatóra.”

A GVH szerint nagyon fontos, hogy korrekt legyen a reklám olyan termékek esetében, amelyek az egészségre hatnak, mert a célközönség különösen sérülékeny. Példaként említette a Norbi Update-termékeket.

Schobert Norberték cége a versenyhivatal szerint megtévesztő információkat közölt a termékek hatásáról, összetételéről, a diéták eredményességéről. Mivel a vállalkozás együttműködött a hatósággal és elismerte a jogsértést, a kiszabott bírság 40 millió forintra mérséklődött.

 

 

A leadkép forrása a BrightWhite Facebook-oldala

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyen nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazságot. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk