Tízezres lúdállományt számoltak fel a madárinfluenza miatt Hajdú-Biharban

Gazdaság

Egy téglási állományban megnőtt elhullás lett gyanús. A Nébih a vírus H5N1 altípusának jelenlétét igazolta.

A Nébih laboratóriuma magas patogenitású (kórokozók megbetegítő képessége) madárinfluenza vírus jelenlétét mutatta ki a Hajdúságban. Az érintett 10500 darabos lúdállomány felszámolása már a gyanú alapján megtörtént. Az érintett gazdaság körül kijelölték a 3 kilométeres sugarú védőkörzetet, valamint meghatározták a 10 kilométer sugarú megfigyelési körzetet. E területeken további vizsgálatok indultak, valamint életbe léptek a járványvédelmi és állatmozgatási korlátozások – tájékoztatta a Nébih a Narancs.hu-t.

Az érintett telep egy korábbi Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kitöréstől mintegy másfél kilométerre található, ezért a korábban elrendelt körzetek jelentősen nem módosultak.

Bács-Kiskun és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is oldott fel a Nébih védőkörzeteket. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a járványvédelmi fegyelmen lazítani lehet, hiszen az újabb madárinfluenza-kitörések miatt elhúzódhat a területi korlátozások feloldása. A járványvédelmi előírások szigorú betartása a legfontosabb eszköze annak, hogy minimálisra csökkenjen egy állomány befertőződésének a kockázata. Az ország magas kockázatú területein továbbra is kötelező a baromfiállományok zártan tartása.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk