Többszörösére emelné a kormány a lakáskiadás adóját

  • narancs.hu
  • 2024. október 21.

Gazdaság

Jövőre már 150 ezer forint lesz a rövid távú lakáskiadás adója évente.

Szigorítani fogja a kormány a rövidtávú lakáskiadás, vagyis az airbnb-s tevékenység szabályozását, az erről szóló rendelkezések társadalmi egyeztetése meg is kezdődött. A javaslat értelmében 2025-től kezdődően a magánszálláshelyek után fizetendő éves átalányadó Budapesten a négyszeresére, azaz lakószobánként a jelenlegi 38 400 forintról 150 ezer forintra emelkedik. A Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye szerint ez az összeg hét éve nem emelkedett és egyébként rendkívül alacsony összeg, pedig a minisztérium lett volna eddig az, aki javasolhatta volna ennek emelését.

A javaslat mindemellett kétéves moratóriumot vezetne be az Airbnb típusú lakáskiadásra, azaz 2025-ben és 2026-ban nem lehet új nyilvántartásba vételt kezdeményezni rövidtávú lakáskiadás céljából a fővárosban. Budapesten 26 ezer szobában fogadnak vendégeket magánszálláshelyeken. Összesen több mint 800 ezer lakás van Budapesten, vagyis arányaiban nincs sok airbnb-s közte, ám ezek a belső kerületekre koncentrálódnak. A hetedik kerületben például minden tizedik lakás ilyen. 

Az intézkedések csak a budapesti szabályozást érinti.

Az airbnb-zéssel több cikkben is foglalkozott lapunk:

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk