Végleg bezárhat Matolcsy unokatestvérének bankja

  • narancs.hu
  • 2019. március 13.

Gazdaság

A Fidesz-kedvenc őrző-védő több milliárdja ragadhat bent.

Március 18-án lejár az NHB Bank 7 millió forint feletti kifizetéseinek kétszer is meghosszabbított és tovább már nem prolongálható korlátozásának határideje és az mfor.hu értesülései szerint az MNB arról tájékoztatta az Országos Betétbiztosítási Alapot, hogy készüljenek a betétesek kártalanítására.

Még december közepén írtunk arról, hogy a Matolcsy György vezette jegybank olyan súlyos likviditási problémákat talált Matolcsy György unokatestvérének bankjánál, hogy azonnali intézkedéseket rendelt el.

Ennek értelmében a Szemerey Tamás tulajdonában lévő NHB-nál:

  • december 18 óta nem lehet 7 millió forintnál többet kivenni,
  • a bank nem vállalhat újabb kötelezettségeket,
  • és felügyeleti biztost neveztek ki a probléma kezelésére.

Az mfor.hu most arról ír, nagyjából 30 milliárd forint vár a sorsára az NHB Növekedési Hitelbankban, vagyis ennyi kifizetése nem lehetséges tavaly december közepe óta.

AZ MNB a korlátozást korábban 30 napra szabta ki, amit kétszer is meghosszabbítottak, legutóbb március 18-áig. További prolongálásra viszont a hitelintézeti törvény már nem ad lehetőséget. Így az MNB-nek döntenie kell: feloldja-e a kifizetések korlátozását, egyúttal megengedi-e új betétek nyitását, valamint visszarendeli-e a felügyeleti biztosokat, vagy kezdeményezi az NHB felszámolását.

A portál azt írja, az MNB az NHB felszámolását fogja kezdeményezni a március 18-ai határidő lejártát követően, már értesítették is az Országos Betétbiztosítási Alapot (OBA), hogy készüljön fel az ügyfelek kártalanítására. Árulkodó jel, hogy az NHB január 25-i hatállyal mind a kilenc vidéki fiókját bezárta, az erről hozott döntéseket a cégbíróság február 28-án jegyezte be – derül ki a Szemerey-féle bank hivatalos irataiból.

A banknak egyébként nem volt sok ügyfele, de – a céginformációs rendszerben is ellenőrizhető módon – Matolcsy Ádám, a jegybankelnök fiának több céges érdekeltsége is vezetett ott számlát. Mégsem lehet számukra nagy érvágás az NHB bezárása, mivel még az MNB december 18-ai fellépése előtt kevesebb mint két héttel a Gránit Banknál nyitottak új számlákat.

Rosszul járhatott azonban a Valton-Sec Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., a portál úgy tudja, több milliárdja volt az NHB-számláján a kifizetési korlátozás bevezetésekor. Az őrző-védő cég személye azért érdekes, mert az utóbbi időben több értékes kormányzati megrendelést kapott.

Ennek a cégnek a kisebbségi tulajdonosa az a Bessenyei István, aki több szálon is kötődik a Rogán-családhoz és épp pompás luxusvillát építtet a Svábhegyen.

Sarka Kata élettársa akkora luxusfészket épít Svábhegyen, hogy abban még Rogánék is meghúzhatják magukat

Kis utca, hatalmas ház. Hónapok óta nagy a jövés-menés a Svábhegy egyik apró utcájában. A Fogaskerekű svábhegyi megállójától pár perce lévő, szűkös Felhő utcában konténerek és kisebb-nagyobb teherautók érkeznek naponta többször, miután az egyik telken nagy erőkkel épül egy új, pazar ingatlan.

Az OBA közben reagált az mfor.hu-n megjelenő cikkre, melyben azt állítják, az MNB nem juttatott el olyan tájékoztatást, miszerint az OBA-nak kártalanításra kellene készülnie az NHB Bank kapcsán.

Figyelmébe ajánljuk