A hét cikke

A radikálbalos virágárusnak elege lett a fotelforradalomból, és elment az Iszlám Állam ellen harcolni

szerző
Urfi Péter
publikálva
2017. ápr. 09., 22:04
kommentek
2
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A kurdok oldalán harcoló PissPigGranddad obszcén bejegyzéseivel a Twitter sztárja és sokak példaképe lett.

A hét legfontosabb világpolitikai eseménye kétségkívül Szíria amerikai bombázása volt. Ha valaki kíváncsi különböző értékelésekre, azoknak itt az Atlantic, a Politico és a New Yorker gyorselemzése az esemény után, a Washington Post riportja a döntés hátteréről és az American Interest kínos kérdése Obamához. De a hét cikke nem erről szól. Hanem egy San Franciscó-i srácról.

A New York Magazine portréjából mindent megtudunk Brace Beldenről, erről az idegesítő és izgalmas lázadóról, aki punkból lett virágárus, aztán egy bokszolós edzőterem menedzsere, miközben baloldali világnézetét többek között azzal juttatta kifejezésre, hogy a segglukáról küldözgetett képeket liberális újságíróknak, akiket ideológiai eltévelyedőknek tartott. Része lett egy netes szubkultúrának, a magát kábé mocskos baloldalnak nevező laza közösségnek, akiknek Bernie Sanders persze nem volt elég balos, de azért jobb híján befogott orral támogatták. De inkább csak trollkodtak a neten.

PissPigGranddad, the Punk-Rock Florist Who Fought ISIS in Syria, Is Coming Home

Brace Belden can't remember exactly when he decided to give up his life as a punk-rocker turned florist turned boxing-gym manager in San Francisco, buy a plane ticket to Iraq, sneak across the border into Syria, and take up arms against the Islamic State.

A PissPigGranddad művésznéven alkotó Brace-nek azonban volt egy régi álma. A mostani csajának is erről beszélt rögtön az első randijukon, miközben nézték a tengert: azokról a baloldali önkéntesekről, akik elmentek harcolni a spanyol polgárháborúba – és akiket ő is követni szeretne. A Nemzetközi Brigádok magyar résztvevőiről szóló tavalyi interjúnkból látszik az is, mi volt a vonzereje akkor a forradalmi harcnak. PissPigGranddad ugyanezt az elhivatást érezte, amikor rátalált az iraki kurdokra, és bennük vélte felfedezni az új szocialista társadalom élharcosait. Ezért a csajának azt hazudta, hogy tudósítani akar, repülőre szállt, és hamarosan a kiképzésen találta magát.

Az iraki kurdok táborait már ismerhetik az olvasóink, erről írta egyik utolsó cikkét Kakuk György. Idekerült PissPigGranddad, aki gyors kiképzés után egy gépfegyver jobbik végén találta magát, és néhány héttel később már Rakka ostromára indult. Trágár és tiszteletlen Twitter-fiókja hamarosan az amerikai alternatív baloldal egyik kedvence lett, többen az ő ihletésére csatlakoztak a kurdokhoz… Nem folytatom, érdemes elolvasni az egész cikket, tele van vicces sztorikkal és zavarba ejtő kérdésekkel.

További olvasnivalók

Új barátunk, Duterte véres háborúja (Guardian)

Christopher Steele és az orosz dosszié története (Vanity Fair)

szerző
Urfi Péter
publikálva
2017. ápr. 09., 22:04
kommentek
2
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 2
  tiszapolgári
  2017. április 11., kedd 09:36
  Elnézést, de nekem ez a manusz pont olyan, mint Eduardo Rózsa Flores.
 2. 1
  rworse
  2017. április 10., hétfő 00:44
  Köszi!

Komment írásához vagy regisztrálj

Adatlap

A hét cikke

A hét legjobb, legizgalmasabb cikkei minden vasárnap, Urfi Péter szubjektív válogatásában.

A hét cikke
Szerző adatlapja

Blog

még több cikk