A bukás árnyékában – Már Lázár sem bízik a kormányban?

  • narancs.hu
  • 2015. március 23.

Hírnarancs

Megosztott választókerület, szkeptikus főminiszter, Kiss Szilárd, az életre kelt ponyvakarakter, pervesztes Kehi, lopott múmia és közelgő tavaszi óraátállítás a lendületes hétfő hírei között.

Ajka, Tapolca

Az április 12-i időközi országgyűlési választásra készülő, szigorúan fideszes kamarillapolitikai okokból tapolcainak keresztelt Veszprém megyei 3-as számú választókerület végletesen megosztottnak tűnik: Ajka és környéke a szocialista, a tapolcai járás inkább a jobbikos, míg Sümeg, a választókerület harmadik legnagyobb települése a fideszes jelöltet támogatja – derült ki az MSZP megbízásából a Publicus Research által március 18. és 20. között, közel 900 ember megkérdezésével készített közvélemény-kutatásból. A pártpreferenciák ettől némileg eltérőek: a választókörzetben a Fidesz a legnépszerűbb párt (39 százalék), a Jobbik a második (37 százalék), és harmadik az MSZP (16). Csakhogy ez esetben is az egyéni jelöltek sokszor pártjuktól elütő népszerűsége dönthet. (Hétfőn meglátogatta Sümeget a CÖF is: a teaser trailert itt nézhetik meg erős idegzetű olvasóink.)

Lázár előre feladta

A Népszava úgy tudja, a hétvégén egy zártkörű tatai rendezvényen Lázár János mintegy százfős hallgatóság előtt azt mondta: ha lesz népszavazás a vasárnapi zárva tartásról, a Fidesz azt el fogja veszíteni. Ezáltal visszaáll a korábbi állapot, és a most bezárt üzletek újra nyitva lesznek. A miniszter a Szeretem Magyarországot Klub rendezvényén beszélt, mely állítólag nagyon komolyan veszi a titoktartási szabályokat (a Népszava a Bilderberg-csoporthoz hasonlítja a Gerendai Károly által még 2005-ben kitalált kezdeményezést, ami azért nyilvánvalóan túlzás). Mindenesetre a sajtóértesülést a Miniszterelnökség nem kommentálta. A vasárnapi zárva tartás ellen egyébként a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége és a Liga Szakszervezet közösen kezdeményezett népszavazást, melynek kérdéseire rá kell bólintania a Nemzeti Választási Bizottságnak, illetve a kiíráshoz össze kell gyűjteni 200 ezer aláírást is. Érvényes népszavazást az Alaptörvény elfogadása óta igen nehéz lebonyolítani: 2011 óta már 50 százalék plusz egy főnek kéne voksolnia.

false

 

Fotó: MTI

Kiss Szilárd, helyettem tégy vallomást!

Folytatta cikksorozatát az Index Kiss Szilárd, a kormányzat saját bejáratú, időközben lebukott Csicsikovja (sőt Mata Harija) kalandjairól. Mint most kiderült, pont orosz alvilági kapcsolatai miatt tartotta őt kockázatosnak a magyar titkosszolgálat, úgy is, mint a keleti nyitás egyik kulcsfiguráját. Ám Kiss hiába bukott meg az átvilágításon, Fazekas Sándor agrárminiszter gondoskodott róla, hogy miniszteri megbízottként pozícióban maradhasson – azóta sem hajlandó elárulni, miért. Kínos fejlemény, hogy Nyugat-Európában olyan orosz prostituáltak és bűnözők buktak le, akiknek a vízumát a moszkvai magyar konzulátuson állították ki. Nem is csoda: Kiss nagy tételben intéztetett vízumokat, egyszer 80 ezer eurót vett át a papírokért, aki pedig szóvá tette gyanús ügyleteit, az magára vethetett. A moszkvai nagykövetség már nem bírta a rengeteg vízumigénylést, ezért azt kiszervezte egy magáncégnek, amit pont Kiss Szilárd befolyásos orosz élettársa irányított. Ez eddig egy csinos filmforgatókönyv volna – sajnos kötve hisszük, hogy pont erre adna pénzt a Vajna-féle Filmalap.

TASZ vs. Kehi

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezetnek adott igazat a bíróság abban a perben, amelyet a TASZ a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) ellen indított a norvég pénzek ügyében az érintett civil szervezeteknél zajló vizsgálatok miatt. Ennek értelmében a Kehinek ki kell adnia az adatokat arra vonatkozóan, ki adta az utasítást a civil szervezetek elleni vizsgálatok megindítására a norvég pénzek ügyében – írta közleményében a TASZ a bíróság február végi, elsőfokú döntésére hivatkozva.

A jogvédő szervezet tavaly szeptemberben perelte be a Kehit a vizsgálatok miatt, „miután a kormány támadássorozatot indított a Norvég Civil Támogatási Alap által támogatott civil szervezetekkel, köztük a TASZ-szal szemben”.

Tarlós Budapestje

A pesti belvárosi Duna-part Kossuth tér és Fővám tér közötti szakaszának komplex megújítására vonatkozó építészeti tervpályázat kiírásáról döntött a mai napon a Fővárosi Közgyűlés, mely felkéri a főpolgármestert, hogy gondoskodjon a tervpályázat előkészítéséről, és a tervpályázati kiírás tervezetét terjessze majd a közgyűlés elé. Az elfogadott javaslat a beavatkozások egyik legfontosabb akcióterületeként a több szempontból is frekventált pesti belvárosi partszakaszt jelölte meg: ezek szerint kiemelt cél a Duna-parti területek vonzerejének, közlekedési kapcsolatrendszerének és környezeti minőségének javítása. Ezt pedig többek között a pesti alsó rakpartok forgalomcsillapítása, a kikötők rendezése, a kerékpáros- és gyalogosközlekedés, valamint a városi és elővárosi hajózás fejlesztése révén javasolt elérni. Ez természetesen az utópikus jövő: a fővárosi jelen a szintén a mai napon tapasztalt brutális dugóké.

Lendületben a főváros

Lendületben a főváros

Fotó: MTI

Lopott szobor

Kínai szakértők megerősítették, hogy még 1995-ben törvényellenesen tulajdonították el egy kelet-kínai faluból azt az 1000 éves Buddha-szobrot, amely jelenleg egy holland magángyűjtő birtokában van, és legutóbb Budapesten, a Magyar Természettudományi Múzeumban volt kiállítva. A Fucsien tartományi kulturális örökségek hivatala tegnap helyi kutatásokra és médiajelentésekre hivatkozva arra a megállapításra jutott, hogy az ereklye Jangcsun faluból származik – számolt be a Hszinhua hírügynökség.
A szobor a múzeum tavaly októberben nyílt Múmiavilág című kiállításának központi darabja volt, és eredetileg idén május 17-ig lett volna látható a nagyközönség számára. Holland tulajdonosa azonban múlt hét pénteken minden magyarázat nélkül elszállíttatta Budapestről. A hírügynökségi összeállítás szerint Jangcsun falu lakói az év elején könnybe lábadt szemmel nézték a kiállításról, illetve a szoborról készült televíziós beszámolókat, mert többen ráismertek a húsz éve templomukból hiányzó alkotásra.

Tavasz, óraátállítás

Mint friss prognózisunkból is kiderül, ezen a héten izgalmasan változatos időnk lesz: kezdetben a napsütés fog dominálni, ám szerdától a felhők és esők, sőt az első tavaszi záporok veszik át a főszerepet, idővel a szél is feltámad, s hétvégére némileg le is hűl az idő. No és ne felejtsük: vasárnap hajnali 2-kor hirtelen 3 óra lesz, kezdődik a nyári időszámítás (ennek történetéről, hasznairól és kárairól eme régebbi cikkünkben olvashat).

Neked ajánljuk