A főváros a legjobb emberét küldte Simicska ellen a bíróságra, de azt sem tudta, mire alapozták a szerződésbontást

  • narancs.hu
  • 2016. január 11.

Hírnarancs

Öröm és gyász: Golden Globe-ot kapott a Saul fia, meghalt Dawid Bowie. Itthon marad a sár: megkezdődött Simicska és a főváros harca a bíróságon a hirdetőoszlopokért, Selmeczi Gabriella meg kancellár akar lenni. Tovább folyik a Hosszú Katinka-ügy. 100 pszichológus foglalt állást a női princípiumról. Hihetetlen hétfői hírek.

Go, Saul, go!

Magyar idő szerint hétfő hajnalban Golden Globe-díjat kapott Nemes Jeles László Saul fia című filmje.

false

Nemes Jeles a Hollywoodban akkreditált külföldi újságírók szövetségének „a legjobb idegen nyelvű film” kategóriában nyert elismerését megköszönve azt mondta: „A holokauszt hosszú ideig absztrakció volt, számomra azonban inkább egy emberi arc. Ne felejtsük el ezt az arcot.”

Csütörtökön kiderül, hogy jelölik-e Oscar-díjra a Saul fiát.

Starman

Két nappal 69. születésnapja és Blackstar című legújabb lemeze megjelenése után ma hajnalban meghalt David Bowie.

Rengeteg összeállítás készült a nap során, ez itt pl. a Rolling Stone dalválogatása, ez meg itt az Index Nagykép rovata.

false

Szóljon Bowie egyik utolsó zeneműve, a mára hátborzongatóvá vált legutolsó videóklipje, a Lazarus első sora így szól: „Nézz fel, itt vagyok a mennyországban”.

Mert azt mondtam…

Selmeczi Gabriella most épp egyetemi kancellári babérokra törne. A fideszes politikus a Szegedi Tudományegyetemet szemelte ki célpontjául. A Villámnarancs e tárgyban arról a nem elhanyagolható kérdésről értekezik röviden, vajon megfelelő kvalitásai vannak-e Selmeczinek a poszthoz, már azon túl, hogy a Fidesz mezét viseli.

Mondjanak nemet!

Inkább ne jelöljön alkotmánybírót az ellenzék – olvasható az Eötvös Károly Intézet közleményében. „A nem jelölés melletti érvek elsöprőek a magukat demokratikusnak nevező pártok nézőpontjából” – vélekednek.

Az Alkotmánybíróság (AB) tizennégy hivatalban lévő tagja közül háromnak, köztük az elnöknek hamarosan lejár a mandátuma. Az új tagok megválasztásához az összes országgyűlési képviselő kétharmadának támogató szavazata szükséges, amivel a Fidesz ma már nem rendelkezik. A kormánypárt ajánlatot tett, amely szerint a Fidesz mellett a Jobbik és a baloldal is egy-egy bírát jelölhet.

Mivel az Eötvös Károly Intézet szerint ebben a helyzetben az AB Orbán-konform működése hosszú időre biztosítottnak látszik, a helyzeten csupán egyetlen baloldal által jelölt, az alkotmányosság elveit esetleg elfogadó új tag megválasztása leheletnyit sem javítana. Ezzel szemben az alku elfogadásával járó károk számosak.

A főváros a legfelkészültebb emberét küldte a Mahir-perre

Nem lehet hiányérzetünk, hisz a napi Simicska-adag összejött a mai hírekben is: megnyílt a budapesti oszlopháború bírósági frontja. A per első felvonásának legfontosabb tanulsága a hvg.hu szerint az volt, hogy hiába kötött anyagilag katasztrofális szerződést a főváros, jó érzékkel még a felmondás lehetőségét is borzasztóan megnehezítették jogilag. Simicskáék több százmilliós kártérítéssel fenyegetőznek, ami csak nőhet, ha a Fővárosi Önkormányzat folytatja a bontást.

false

A hvg.hu tudósításából az is kiderül, hogy a kabaréba illő sztori a tárgyalóteremben is méltó módon folytatódott. A mai esemény legjellemzőbb momentum az volt, amikor a bíró sokadszor kérlelte a Fővárosi Önkormányzat ügyvédjét, hogy ugyan mondjon már egy jogszabályt, amire a szerződésbontást alapozzák. Mire a főváros jogi képviselője visszakérdezett: „Most?” Ekképp valóban nem csoda, hogy a tárgyalás ítélet nélkül zárult. A folytatást március 1-jére tűzték ki.

Hosszú lesz?

Miután tegnap mindenki örömére a miniszterelnök közbenjárásával Kiss László, az úszószövetség kapitánya lemondott a lemondásáról, ma a Magyar Úszó Szövetség, csak hogy tetézze a botrányt, vagy hogy mára is jusson valami szaftos, nyilvánosságra hozta azt a szerződést, amelyet Hosszú Katinka látványosan összetépett múlt szerdai sajtótájékoztatóján.

Közben az is kiderült, hogy elkészült a 2017-es budapesti vizes vb reklámfilmje (ez itt), amelyben Hosszú Katinka nem akart szerepelni.

Hosszú egyébként ma már Austinban van, ahol elkezdett készülni a pénteki versenyére. Így ha esetleg (véletlenül) ő nyeri el az év sportolónője címet, biztos, hogy nem veszi át személyesen. Ma az alábbi képpel csak ennyit üzent: „Elég, ha egy dologban vagy tehetséges, hogy sosem adod fel!”

false

 

Fotó: Facebook/Hosszú Katinka

El a kezekkel a női princípiumtól!

100 pszichológus és pszichológushallgató összefogott és állásfoglalást adott ki, miszerint nem igaz az az állítás, amelyet Kövér László és Kovács Ákos verbális ámokfutása után Bagdy Emőke is osztott, hogy ti. egy nő csak az anyaságban teljesedhet ki. A „genderőrületet” emlegetők sorába beállt Bagdy a kormánypárt kedvenc hetilapjának adott interjújában mondott remek dolgokat. Egy sor szakmabeli ezeket nyílt levélben tette helyre.

Figyelmébe ajánljuk