A főváros megbízásából útépítéssel is próbálkozó Mészáros Lőrinc elszabott néhány utat

  • narancs.hu
  • 2015. augusztus 23.

Hírnarancs

Belepisilt Lőrinc a XVIII. kerület útjaiba, bankpanama és passzolgatás állami milliárdokkal, abajgatott menekültek itt és ott, s egy francia színész, aki végre nem Depardieu.

Panama-vb-t Budapestre!

Az MNB jelentése szerint komoly disznóságok folytak a Széchenyi Bank háza táján – ki hinné, kormányzati szemhunyástól kísérve. Vonatkozó találós kérdésünk ilyenformán az, hogy a szemhunyás mennyiben különbözik az áldástól? Tán azzal a válasszal járunk legközelebb a jó válaszhoz, hogy cirka olyan mértékben térnek el, mint anno, a 3T idején, a tűrés a támogatástól. Vagyis alig. Ha csak az idei pénzintézeti botránytermést nézzük: Buda-Cash, Hungária, Quaestor és Széchenyi – nos, olimpia helyett talán panama-világbajnokságért kéne kandidálnunk. Magáról az esetről pedig ezt olvastuk: „Új fogalommal bővült a magyar banktörténet az utóbbi években: az aktív (hitelezési) és a passzív (betéti) ügyletek mellett a jelek szerint a fiktív tranzakciók is pénzügyi rutinná váltak. Az év elején bebukott Buda-Cash, Hungária és Quaestor nem létező értékpapírokkal üzletelt, a tavaly december óta végelszámolás alatt álló Széchenyi Kereskedelmi Bankban pedig fiktívnek tekinthető módon, magától a Széchenyitől származó hitelből emelt tőkét a többségi tulajdonos, Töröcskei István és felesége közös vállalkozása, a T&T Ingatlanforgalmazó és Vagyonkezelő Zrt. Majd e hitelt a magának, több áttételen keresztül, ugyancsak a Széchenyi által nyújtott újabb hitelekből rendezte. Mindezt csak tetézte, hogy a kormány jó ideig szemet hunyt a zűrös ügyek felett” – idézi fel a hvg.hu a lap birtokába került nemzeti banki jelentésben foglaltakat.

A miniszter félrenéz

A miniszter félrenéz

Fotó: MTI

Belepisilt Lőrinc a lőrinciek levesébe

Mészáros Lőrinc univerzális vállalkozó mindenhez ért alighanem, kolbászban például nagyon ott van, s nyugodtan kijelenthetjük, hogy a gázszerelés Mozartja, vagy inkább Rócsildja, de ebbéli tudását, úgy tűnik, nehezen kamatoztatja az útépítés rögös, ám kétségkívül nemes területén. S kivált ott küzd kihívásokkal, ahol a főváros megkínálta némi tennivalókkal. Munkálkodásának köszönhetően a XVIII. kerületben „helyenként csaknem egy méterrel keskenyebbek lettek az utcák a csatornázás utáni újraaszfaltozáskor. Másutt csatornafedők állnak ki az útburkolatból” – írja a Népszabadság a DK vonatkozó közleményét idézve, mely közlemény viszont a Népszabadság információi alapján született. A képlet egyszerű: Gyurcsány Ferenc kottájából játszik mindenki, a majsztró meg a Népszabóéból… Nos, egy biztos, Mészáros Lőrinc ettől nem épít jobb utakat semmilyen konzorciumba tömörülve sem.

Egy korábbi ünnepi pillanat Lőrinccel

Egy korábbi ünnepi pillanat Lőrinccel

Fotó: MTI

A Keletiben rendőrök mentek a menekültekre

Órákat késett már elinduláskor is a Münchenbe tartó vonat, mert a kiérkező rendőrök menekülteket szedtek le róla, akik mindezt rosszallották valamelyest, mely rosszallásuknak ülősztrájkkal igyekeztek kifejezést adni. A Népszabadság videója a maga teljes szépségében és magyarságában mutatja be az esetet, az azóta már remélhetőleg kormányzati óriásplakátra írt üzenettel „ha adnának egy fegyvert, fejbe lőném az összeset”.

A drezdai csata

Magyarországon tehát így, Németországban viszont úgy mennek a dolgok. Ott újnácik mennek rá a menekültekre, s a rendőrség védi őket. „Heidenauban szélsőjobboldali tüntetők sörösüvegekkel, petárdákkal dobálták meg a rendőröket. A demonstrálók »nyilvánvalóan megszervezett és igen súlyos támadást« indítottak” – idézi a hivatkozott cikk a Spiegel hírportálját.

Végre egy francia színész, aki nem Depardieu

Jelenet a Braquo-ból

Jelenet a Braquo-ból

 

A francia filmek kőkemény zsaruját adó színművész is részt vett a párizsi vonaton lövöldöző terrorista ártalmatlanításában – betörte például a vészjelző ablakát. De nem ez az érdekes, hanem az, hogy furcsa adalékokkal szolgált a vonat személyzetének a szerepéről – írja az Index. Addig is, míg tisztázódnak az eset körülményei, figyelmükbe ajánljuk a maestro Braquo c. sorozatát, ami tán a negyedik évadánál jár, és kemény, mint a vídia. S nálunk is jelent valamit, hisz a korrupcióról szól.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.