A lopás új neve: „elveszíti közvagyon jellegét”

  • narancs.hu
  • 2016.03.01 19:30

Hírnarancs

Mint kés a vajon, úgy ment át az Országgyűlésen a lopást törvényesítő két fideszes javaslat. Ezentúl minden külső ellenőrzés nélkül költhetik az MNB alapítványai a nekik juttatott 250 millárd forintot, és hasonlóan tehet a nemzeti pénzügyi rendszer tagjaként a Magyar Posta is. Orbán Viktor még ma is védelmébe vette a milliókat eltüntető Farkas Flóriánt, aki ellen már hivatali vesztegetés miatt nyomoznak. Keddre elkészült a tiltakozó pedagógusok 12 pontja, és az is kiderült, Habony Árpád vajon kije Andy Vajnának.

Matolcsy mellett, akár a bírósággal szemben is

Ahogy az várható volt, alig több mint 24 órával a benyújtása után a parlament 118 igen szavazattal elfogadta azt a fideszes törvényjavaslatot, mely a Matolcsy György vezette Magyar Nemzeti Bank alapítványait kiveszi az infótörvény hatálya alól. Az indoklás szerint azzal, hogy a közpénzből működő MNB nem saját nevében, hanem alapítványokon keresztül költekezik, a pénz „elveszíti közvagyon jellegét”, így az általuk megkapott 250 milliárd forint elköltését immáron senki nem ellenőrizheti. A törvény elfogadásával azért kellett ennyire sietni, mert nemrégiben egy jogerős bírósági döntés már kimondta, hogy a jegybank fura összetételű és tevékenységi körű körű alapítványai közpénzzel gazdálkodnak, így szerződéseiket nyilvánosságra kell hozni. A törvény éppen ezért visszamenőlegesen is hatályos. Ráadásul az utolsó pillanatban módosítottak a törvényen, így az nem csupán a Matolcsy-alapítványokra, hanem azokra a vállalatokra is vonatkozik, melyekben közvetlenül vagy közvetve tulajdonrésze van a jegybanknak. Ezt a módosítást a 444 szúrta ki, és rögtön hoztak is néhány példát: teljes titokban működhet ezentúl a banki elszámolást végző Giro Zrt., a Keler Zrt. vagy „az állami rosszbank” a Mark Zrt. leányvállalatai, vagy a Matolcsy György magánhadseregeként műkődő MNB Biztonsági Zrt. cége, a Qualitas Védelmi Tanácsadó Kft. is.

false

 

Az Országgyűlés annak ellenére szavazta meg csont nélkül a nagyüzemi lopást törvényessé tévő jogszabályt, hogy az Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság vezetője szerint „sérti az Alaptörvényt, ellentmond az alkotmánybírósági, bírósági és hatósági gyakorlatnak, súlyos alkotmányossági aggályokat vet fel, sérti az igazságszolgáltatás függetlenségének követelményét”.

Mindezekhez képest az már csak mellékes, hogy a törvény a Matolcsy György eddigi 2,5 milliós havi fizetését 5 millióra, az alelnökökét pedig 4,5 millióra emeli. A Monetáris Tanács tagjai 3 milliót kapnak, a fideszes Papcsák Ferenc pedig, aki az fb elnöke, 3,5 milliót vihet haza ezentúl.

A posta hirtelen versenyhelyzetbe került

Szintén 118 szavazattal fogadták el azt a javaslatot, mely az MNB-hez hasonlóan a Magyar Postát is kiveszi az infotörvény hatálya alól, azaz korlátozza a posta szerződéseinek megismerhetőségét. Ebben az esetben az érv úgy szól, hogy a posta versenyhátrányba kerülne, ha szerződései megismerhetők lennének. Az elfogadott szöveg a folyamatban lévő közérdekű adatigényléseget is leállítja, és visszamenőleges hatályú, azaz a régebben keletkezett adatokra és szerződésekre is vonatkozik. Ezen szerződéseinek titkosítása azért is jelentős lehet, mert a posta részvételével formálódik az a nemzeti pénzügyi rendszer (stratégiai partnerek az MFB, a takarékszövetkezetek és az FHB), melynek Orbán Viktor kiemelt szerepet szán a következő években. Ezzel kapcsolatban Péterfalvi Attila azt mondta a Magyar Nemzetnek, hogy elképzelhetetlennek tartja, hogy egy nemzeti vagyonnal gazdálkodó, állami tulajdonú társaságot úgymond kivegyenek az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény hatálya alól.

Farkas Flórián: hivatali vesztegetés

A Nemzeti Nyomozó Főügyészség hivatali vesztegetés gyanúja miatt indított nyomozást Farkas Flórián ellen. A nyomozás alapja egy hangfelvétel, melyet Hegedüs István (Farkas utóda az ORÖ élén) játszott le egy sajtótájékoztatón. A felvételen egy képviselő azt állítja, hogy Farkas Flórián pénzt ajánlott neki, ha Hegedüs megbuktatására szavaz, míg egy másik képviselő azt állítja, neki három évre 350 ezres fizetést ajánlottak Farkasék a „megfelelő szavazatért” cserébe. Farkas a kormánytól kapott pénzből lehetett ilyen nagyvonalú, igaz, azt a hátrányos helyzetű gyerekek felzárkóztatására kellett volna fordítania.

false

 

A Farkas irányítása alatt történt visszaélések miatt vizsgálatot folytat a NAV, több minisztérium és az EU is, de mindezek ellenére Orbán Viktor még ma is megvédte Farkast. A miniszterelnököt Ikotity István LMP-s képviselő kérdezte arról, mikor fogják Farkast meneszteni, amire Orbán ennyit válaszolt: „Nincs ilyen szándékunk. Ön utazik Farkas Flóriánra, és ez az ő pozícióit erősíti.”

Bíróság elé kerül a kormány népszavazási kérdése

Miután hétfőn a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) törvényesnek találta a kormány népszavazási kérdését a bevándorlásról („Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?”), a határozatot máris megtámadták, így a kérdésről a Kúriának kell döntenie. A felülvizsgálati kérelmet öt napon belül kell továbbküldeni, a Kúriának pedig onnantól számítva 90 napja van döntést hozni. Jávor Benedek, a PM európai parlamenti képviselője blogján jelentette be, hogy a Kúrához fordul, mert szerinte a kérdés jogsértő. A Fidesz szerint azok, akik megtámadták a népszavazást, Brüsszellel együtt bevándorlókat akarnak betelepíteni Magyarországra, és Budapestből is Kölnt akarnak csinálni.

Itt a pedagógusok 12 pontja

A Civil Közoktatási Platform megfogalmazta követeléseit, amelyek teljesülése nélkül szerintük már az idei tanév sem lehet sikeres. Szerintük el kell halasztani a jövő évi érettségire vonatkozó változtatások életbe lépését, és a középfokú szakképzési rendszerben tervezett minden változtatást is azonnal fel kell függeszteni. A pedagógusok csökkentenék a diákok terheit, és többek között megszüntetnék a kötelező erkölcs- és hittanórákat, valamint a mindennapos tornaórát is. Külön támogatást és tantervet szeretnének a speciális nevelési igényű gyerekeknek, és azonnali beavatkozást várnak a kormánytól a roma diákok növekvő szegregációjának visszaszorítására. Visszaállítanák a tankönyvválasztás szabadságát, és felfüggesztenék az életpályához kapcsolódó minősítés és ellenőrzés rendszerét. A csoport szeretné, hogy ismét legyen lehetőség a nyugdíjas korú pedagógusok visszafoglalkoztatására, és töröljék el a létszámstopot. Követelik továbbá, hogy a kormány biztosítsa az oktatásfinanszírozás legalapvetőbb forrásait, és elvárják az oktatással kapcsolatos őszinte és nyilvános kommunikációt. Utolsó pontjukban azt kérik, helyezzék új alapokra a közoktatási rendszert, azaz egy új köznevelési törvény kidolgozását várják el a kormánytól. A tiltakozó pedagógusok követeléseit részletesen itt olvashatja.

Árpád Andy barátja

Azaz Habony Vajnáé. Többek között erről is beszélt a filmügyi biztos a nemrégiben Matolcsy György unokatestvéréhez került origónak adott interjújában. Az interjú apropója természetesen a hétfő hajnalban Oscar-díjat nyert Saul fia, és annak amerikai fogadtatása volt, de nem lehetett megkerülni a Tv2-t és az abban is igen aktív Habony Árpádot sem.

false

 

Fotó: Pozsonyi Janka/origo

Vajna szerint Simicska bejelentkezése a csatornáért mindössze néhány kellemetlen napot okozott neki, de aztán a probléma „megoldódott magától”. Külföldi vendégeinek Habony Árpádot a barátjaként mutatja be a volt hollywoodi producer, aki ennek ellenére nem volt ott a miniszterelnöki főtanácsadó esküvőjén a Szépművészeti Múzeumban. Vajna azzal nem foglalkozik, hogy Habony ingyen kapta meg az ország egyik legszebb múzeumát a lagzira, de azt elismeri, hogy Baán Lászlóval is jóban van, immáron majdnem harminc éve. Hiába vannak azonban Vajnának barátai, nála ez nem indok semmire: „Olyanfajta ember vagyok, aki nagyon fontosnak tartja a barátait, de senki nem kap egy filmre pénzt csak azért, mert ismer engem.”

Neked ajánljuk

A szemfényvesztő

  • Rév István

A kora ötvenes évek egyik reggelén (április 4-én, hazánk felszabadulásának ünnepén, vagy talán május 1-jén, a munkásosztály nagy harci seregszemléjén, lehet, hogy éppen november 7-én, a nagy októberi forradalom évfordulóján) reménytelenül esett az eső (vagy fagyos szél fújt és hullott a hó). A rádióbemondó ismerős hangja azzal kezdte a híreket, hogy gyönyörű napsütésre ébredt az ország, mintha jókedvében a természet is ünneplőbe öltözött volna a nagy ünnepen.

Ártók

  • TPP

Dúsgazdagék esküvője a világ (jelen esetben Mexikóváros) többi részétől társadalmi és fizikai értelemben is elzárt, erődszerű villában.

Dobozok közt

  • - köves -

A Fontos Filmek (igaz történet, komoly igazságtalanság, komor hangvétel, megrendült taps, állófogadás Beverly Hillsben) két gyakori szereplője a hatalom megnyomorította kisember és az ügyét felkaroló, lelkiismeretes ügyvéd. Ők most a guantánamói fogolytáborban méregetik egymást az egyik olyan helyiségben, amit történetesen nem a fogvatartottak kínzására rendeztek be.

Az ellenállás melódiája

  • Bacsadi Zsófia

Az amerikai vidék, a Közép-Nyugat lakói, a „fehér szemét”, a redneckek (mindenki vérmérséklete szerint válogathat a rendelkezésre álló kifejezések között) sokáig az iszonyat, a jelenben velünk élő barbárság és elmaradottság jelképei voltak az amerikai filmben (A sziklák szeme; Gyilkos túra; A texasi láncfűrészes mészárlás).

Azok a pesti éjszakák!

  • Sándor Panka

Reisz Gábor érdekes formát választott első színházi rendezéséhez. A helyszín a Trafó frissen felújított kávézója, a Trafik, a leszűkített játéktérnek megfelelően a nézők száma is csökkentett. A színészek az asztalok között járkálnak, sőt az utcát is „elfoglalják”. A kávézó egyben nézőtér, színpad és díszlet is.

Senki földjén

Szegény Mikes Kelemen! Ha az utókor kíméletlenségét a félresikerült stílusimitációkban lehetne mérni, Rákóczi fejedelem kamarása alighanem országos rekorder lenne.

„Közben röhög rajtunk”

  • Soós Tamás

„Ha már az is gond, hogy valaki meleg, akkor mi hadd legyünk már heti két órában műhomokosok” – vallja a Dope Calypso. Az együttes június végén hozza ki Tears to Freshwater címmel a szintis powerpop felé elmozduló új lemezét. Sarkadi Miklós énekes-gitárossal és Kelemen László gitárossal a káoszos lemezírási folyamatról, a most különösen aktuális queer esztétikáról és a magyar zenekarok nemzetközi lehetőségeiről is beszélgettünk.

Asztaltársak

A Létbüfében egy asztalhoz vetődik a költő, a zeneszerző és az énekes. Nem tudni, hogy mit isznak, de egy pillanat alatt szót értenek egymással. Egyikük még a baby boom szülötte, a másik kettőt már az X generáció könnyezte ki, mint igazgyöngyöt a kagyló. Mindhármuknak van némi tapasztalata csalatásban és fenében, és úgy lépnek túl e mai kocsmán, hogy előttünk is kitárják a kocsmaajtót.

Nyelvvilág

  • Toroczkay András

Az ördögcérna maga a burgonyafélék családjába tartozó lombhullató cserje. Itt líciumként emlegetik, de hívják még farkasbogyónak vagy gojibogyónak is, és a regény világán belül a kisebbrendű idő- és dimenziókapuk (ha jól értem) jelenlétét jelzi.

Sűrű, sötét erdő

  • Melhardt Gergő

Nem emlegetik, nem írnak róla, egyetemen nem tanítják. Nincs róla semmi elnevezve, kötetei nehezen beszerezhetők, nem olvashatók online. Nem túlzás: a teljes és végleges elfeledéstől mentette meg a mostani (első) össz­kiadás ezt a nagy életművet. De milyen is ez az életmű? Mik a költészeti értékei? Meg tud-e ma szólítani minket, és ha igen, hogyan és mivel?

Doktor Faustus labirintusa

Balázs csodálatra méltó szörnyeteg volt. Briliáns társalgó, hihetetlenül szórakoztató asztaltárs. Reneszánsz fejedelmi udvarokban gennyesre kereste volna magát csak azzal, hogy szóval tartja a művelt társaságot – véget nem érő sziporkák, szójátékok, kultúrhistóriai, filozófia-, kritikatörténeti és irodalomelméleti futamok szövődtek hétköznapi pletykákkal, színes elbeszélésekkel, versidézetekkel és bohóctréfákkal egymásba cikázva, néhol követhetetlenül, de mindig nagystílűen.