A nap, amikor a Fideszt és a Matolcsy-alapítványokat is pénzbüntetésre ítélték

  • narancs.hu
  • 2016.06.29 19:06

Hírnarancs

Győzelem! Vagy mégsem? Az EU-s kormányfők David Cameron nélkül ültek össze, Habony Árpád Hongkongban helikopterezett. Csak a szokásos szerdai hírek.

EU 27

Az Európai Unió 27 tagállamának kormány- és államfői ma David Cameron nélküli informális tanácskozásukon vitatták meg a Brexit-népszavazás eredményét. Az elfogadott zárónyilatkozat lényege: az elszakadási tárgyalások csak azután kezdődhetnek meg, hogy Nagy-Britannia hivatalosan is bejelenti kilépési szándékát. Ez várhatóan szeptemberben fog megtörténni. A nyilatkozat nem foglal állást az Európai Bizottság és az Európai Tanács közötti, a tárgyalások lefolytatására vonatkozó kompetenciaharcban. Erős üzenet a brit kilépéspártiaknak, hogy Nagy-Britannia a jövőben is csak úgy férhet hozzá a „közös piachoz”, ha biztosítja az unió négy alapszabadságát – és ebbe a munkaerő szabad áramlása is beletartozik.

Isztambul

41-re emelkedett a kedd esti isztambuli terrortámadás halálos áldozatainak száma. A török kormány szerint az Atatürk repülőteret ért merényletért az Iszlám Állam felelős.

We want our money back

Egymillió forintos pénzbüntetést kapott a Fidesz, amiért megsértette a Helsinki Bizottság jó hírnevét. A párt azt állította a Helsinkiről, hogy pofátlan, hazug, álcivil szervezet, és a nemzetközi spekuláns pénztőke politikai megrendeléseit teljesíti. A Helsinki a kormánypárttól befolyó összeget menekültügyi programjára költi.

A Közbeszerzési Döntőbizottság megállapította, hogy a jegybank Pallas Athéné alapítványai szabálytalanul jártak el, amikor közbeszerzés kiírása nélkül költöttek el egy valag pénzt, illetve ítéltek meg egy csomó támogatást. A döntőbizottság az összesen 265 milliárd forintos tőkével rendelkező alapítványokra példás, egyenként 200 ezer forintos büntetést szabott ki.

Habony megint lebukott

Szegény Habony Árpád luxusnyaralásai sosem maradnak titokban. Ezúttal egymillió forintos hongkongi helikoptertúrájának ténye került ki véletlenül az internetre. Érdekesség, hogy Habonyt és párját az a Jonathan Chan nevű bankár fizette be az útra, aki igazgató az egyik magyarországi letelepedési kötvényeket értékesítő cégben. A jól jövedelmező letelepedésikötvény-bizniszre a parlament gazdasági bizottsága választotta ki a forgalmazókat még 2012-ben. A bizottságot akkor a Habonnyal közismerten jó viszonyt ápoló Rogán Antal elnökölte.

Futballsikerek

A neves francia szaklap, a France Football szerint három magyar is lehet az Eb utáni időszak nagy átigazolásai között. Nagy Ádámért már érdeklődik a Benfica és a Marseille, Kádár Tamás a Premier League-ben köthet ki, de a lap remek vételnek tartaná Kleinheisler Lászlót is.

Király Gábor a Tv2 reggeli műsorában elárulta, hogy a belgák elleni meccs legnagyobb bravúrjánál eltört az egyik ujja. Azért így is lenyomta a hátralévő 55 percet.

Neked ajánljuk

Velünk élő féltudás

  • Hernádi Elvira

Jó néhány éve már, hogy a Publius Hungaricus a féltudású magyar elit bűneit ecsetelte. Azóta felnőtt egy új generáció, az ország szellemi és politikai vezetése legalább az európai oktatás tisztes középmezőnyébe tartozó intézményekben kupálódhatott. 

Mielőtt eltűnik végleg

Alighanem két dolog jut eszébe mindenkinek a Roberto Baggio nevet hallva: az 1994-es vb-döntőben kihagyott legendás tizenegyes, illetve az élethosszig (tehát ma is) viselt, nem kevésbé legendás copf. Vagy lokni, varkocs, lófarok, akármi is lett légyen az a maestro tarkóján.

Kisujjgyak

  • - köves -

Ha meg kell csinálni a nagy melót, letudni az utolsó bulit, kirámolni a széfet, ami után nincsen több széf, csak a boldog öregkor Kansasben, Soderbergh a mi emberünk.

„Összeáll egy nagy egésszé”

  • Láng Dávid

A 10 éve alakult Verőköltő zenekar frontembere univerzális művész: szinte minden hangszeren játszik, festő szakon diplomázott, és húszéves sem volt, amikor a Magvető kiadta a verseskötetét.

Becsapódás

Az ünnepi vacsoráját elköltő pár, Helen (Lovas Rozi) és Danny (Lengyel Tamás) lakásá­ba berobban a csurom véres Liam (Molnár Áron), akiről hamar kiderül, hogy a feleség testvére.

Az együttélés lehetőségei

A hagyományosan kétévente megrendezett Velencei Építészeti Biennálé is megcsúszott a pandémia miatt, de május 22. óta a Giardini della Biennale parkját és az Arsenalét, azaz az egykori velencei hadihajógyár területét ismét építészek, művészek és látogatók lakják be, egészen november 21-ig.

Szervezett szervezetlenség

  • Áfra János

A kis méretű, mégis zavarba ejtően tartalmas, nehezen áttekinthető tárlat egy nemzetközi kiállítássorozat része, amely a Zürichi Egyetemen 2017 és 2020 között megvalósult kelet-európai performance-kutatás eredményeit hivatott bemutatni.

„Nem hezitált”

Szerb Antal éppen 120 éve született, és 80 éve, 1941-ben jelent meg eredetileg háromkötetes munkája, A világirodalom története. A mű friss, minden eddiginél precízebb kiadásának sajtó alá rendezőjével annak népszerűségéről, hányattatott sorsáról, 21. századi aktualitásáról beszélgettünk.

A szamuráj reggelije

  • Pálos György

Fúziós korban élünk, azon sem lepődünk meg, ha egy kisvárosi étterem étlapján kevert fogásokat találunk. Az más kérdés, hogy a leves, amely se nem vietnami, se nem olasz, nem túl finom, mert nincs karaktere.

Merre vannak?  

  • Schein Gábor

Apró ember éles gombszemekkel. A fején zabolázhatatlan göndör haj. Befogad, figyel, kérdez. Hatalmas vágy él benne, hogy a világban rend legyen, de a világban nincsen rend. Hogy érthető legyen és átlátható. De a világ ellenáll a megértési kísérleteknek, kitüremkedik a réseken, széttöri a kereteket. A világ sokszor homályos, sötét, és soha nem átlátható. Hát akkor legyen a vers az! Legalább a vers.