A nap, amikor a Fideszt és a Matolcsy-alapítványokat is pénzbüntetésre ítélték

  • narancs.hu
  • 2016. június 29.

Hírnarancs

Győzelem! Vagy mégsem? Az EU-s kormányfők David Cameron nélkül ültek össze, Habony Árpád Hongkongban helikopterezett. Csak a szokásos szerdai hírek.

EU 27

Az Európai Unió 27 tagállamának kormány- és államfői ma David Cameron nélküli informális tanácskozásukon vitatták meg a Brexit-népszavazás eredményét. Az elfogadott zárónyilatkozat lényege: az elszakadási tárgyalások csak azután kezdődhetnek meg, hogy Nagy-Britannia hivatalosan is bejelenti kilépési szándékát. Ez várhatóan szeptemberben fog megtörténni. A nyilatkozat nem foglal állást az Európai Bizottság és az Európai Tanács közötti, a tárgyalások lefolytatására vonatkozó kompetenciaharcban. Erős üzenet a brit kilépéspártiaknak, hogy Nagy-Britannia a jövőben is csak úgy férhet hozzá a „közös piachoz”, ha biztosítja az unió négy alapszabadságát – és ebbe a munkaerő szabad áramlása is beletartozik.

Isztambul

41-re emelkedett a kedd esti isztambuli terrortámadás halálos áldozatainak száma. A török kormány szerint az Atatürk repülőteret ért merényletért az Iszlám Állam felelős.

We want our money back

Egymillió forintos pénzbüntetést kapott a Fidesz, amiért megsértette a Helsinki Bizottság jó hírnevét. A párt azt állította a Helsinkiről, hogy pofátlan, hazug, álcivil szervezet, és a nemzetközi spekuláns pénztőke politikai megrendeléseit teljesíti. A Helsinki a kormánypárttól befolyó összeget menekültügyi programjára költi.

A Közbeszerzési Döntőbizottság megállapította, hogy a jegybank Pallas Athéné alapítványai szabálytalanul jártak el, amikor közbeszerzés kiírása nélkül költöttek el egy valag pénzt, illetve ítéltek meg egy csomó támogatást. A döntőbizottság az összesen 265 milliárd forintos tőkével rendelkező alapítványokra példás, egyenként 200 ezer forintos büntetést szabott ki.

Habony megint lebukott

Szegény Habony Árpád luxusnyaralásai sosem maradnak titokban. Ezúttal egymillió forintos hongkongi helikoptertúrájának ténye került ki véletlenül az internetre. Érdekesség, hogy Habonyt és párját az a Jonathan Chan nevű bankár fizette be az útra, aki igazgató az egyik magyarországi letelepedési kötvényeket értékesítő cégben. A jól jövedelmező letelepedésikötvény-bizniszre a parlament gazdasági bizottsága választotta ki a forgalmazókat még 2012-ben. A bizottságot akkor a Habonnyal közismerten jó viszonyt ápoló Rogán Antal elnökölte.

Futballsikerek

A neves francia szaklap, a France Football szerint három magyar is lehet az Eb utáni időszak nagy átigazolásai között. Nagy Ádámért már érdeklődik a Benfica és a Marseille, Kádár Tamás a Premier League-ben köthet ki, de a lap remek vételnek tartaná Kleinheisler Lászlót is.

Király Gábor a Tv2 reggeli műsorában elárulta, hogy a belgák elleni meccs legnagyobb bravúrjánál eltört az egyik ujja. Azért így is lenyomta a hátralévő 55 percet.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?