Az EU megpróbálja feldolgozni a brit kilépést, Juncker elbúcsúztatta Farage-t

  • narancs.hu
  • 2016. június 28.

Hírnarancs

Focival vágunk vissza Brüsszelnek, Harrach az egészséges társadalomról értekezett, folytatódott a Liget-balhé, Király Gábor díszpolgár lehet. Hírek kedden.

Az utolsó taps

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke az Európai Parlamentben ma arról beszélt, hogy tiszteletben kell tartani a britek döntését, miszerint ki kívánnak lépni az EU-ból. Szavait brit oldalról taps követte, Juncker azonban nem tudta türtőztetni magát: Nigel Farage-ra, a Brexit-párti függetlenségi párt (UKIP) vezetőjére mutatott: „Ez az utolsó alkalom, hogy itt tapsol.” Majd hozzátette: nem érti, mit keres még Farage az Európai Parlamentben.

Közben a legnagyobb brit ellenzéki párt, a Munkáspárt elnökét hatalmas többséggel szavazták le saját képviselői, Corbyn azonban így sem akar lemondani. A Brexit után lemondását bejelentő David Cameron miniszterelnök helyére pedig holnaptól várják a javaslatokat a konzervatívok.

A kétnapos EU-csúcsra érkező Orbán az MTI szerint azt mondta: Magyarországnak arra kell figyelnie, hogy olyan megállapodás jöjjön létre az Egyesült Királyság és az EU között, amely a magyarok és a többi közép-európai ország érdekeit megvédi. Azt már csak mi spekuláljuk hozzá a semmitmondó nyilatkozathoz, hogy ez az Egyesült Királyságban dolgozó magyar állampolgárok – angol szempontból: a migráncsok – jogainak védelmét jelentheti.

Az Európai Unió jövőjéről Bíró-Nagy Andrással beszélgettünk tegnap, ma pedig Ádám Zoltán írását közöltük a keleti tagállamok előtt álló lehetőségekről.

Harrach és az egészséges társadalom

A KDNP nem nyugodott bele a vasárnapi boltzár elbukásába, ugyanis most ismét elővették a témát, és Harrach Péter, a párt bölcse elképesztő érvekkel állt elő. A Magyar Hírlapnak adott interjújában azt fejtegette, hogy az emberek nem tudnák megkülönböztetni a vasárnapokat a dolgos hétköznapoktól, ha nyitva lennének a boltok. „Valljuk, hogy az az egészséges társadalom, ahol különbséget tudnak tenni hétköznap és ünnepnap között” – mondja Harrach. Az interjú további részleteit itt kommentáltuk.

Támogatói körében

Támogatói körében

Fotó: Facebook/Harrach Péter

„Csak a testemen keresztül”

Mint ahogy arról ma mi is beszámoltunk, folytatódott a tegnapi Liget-balhé. Tegnap a Városliget beépítése ellen tiltakozó aktivisták úgy próbálták megakadályozni az építkezést, hogy ráültek a munkagépekre, ma viszont merészebbek voltak: felmásztak a Közlekedési Múzeum épületére és odalakatolták magukat a múzeum ablakrácsaihoz. A helyszínre érkező készenléti rendőrök minden aktivistát elvezettek és igazoltattak, a rácsra vert tiltakozókat pedig a tűzoltóság szedte le.

false

 

Fotó: Pálos Máté

Király Gábor díszpolgár lehet

A Nyugat.hu információi szerint a szürke mackónadrágot divatba hozó kapus hamarosan Szombathely díszpolgára lesz. A negyvenéves játékos fantasztikus teljesítményt nyújtott a franciaországi mérkőzéseken. A hírek szerint Király a megtisztelő díjat jövőre veheti át, a szombathelyi stadion avatásán, noha nincs túl jó véleménnyel a stadionépítési lázról. „Elismerem, az akadémiákkal elindult valami, de a sikert nem az intézmények és a formák teremtik meg: a szép kórházak is értéktelenek jó orvosok nélkül. Nálam a minőségi munka az első” – nyilatkozta a veterán kapus tavaly a Heti Válasznak.

Üzengetésekbe’ Brüsszellel

Ha mára nem volt még elég Harrach Péter sziporkája az egészséges társadalom és a vasárnapi boltzár összefüggéseiről, akkor itt van a Nap Megmondója cím második versenyzője: Csapó Harold Gábor, III. kerületi fideszes képviselő, az Óbudai Fidesz alelnöke, aki szerint a belga–magyar meccs visszavágója a szavazófülkékben fog megtörténni, amikor is kis hazánk hatalmas tockost ad Brüsszelnek azzal, hogy népszavazást tart az uniós kvótáról.

Neked ajánljuk