Nem Klinghammernek szól már a kockás ing

  • narancs.hu
  • 2016. február 21.

Hírnarancs

A Jobbik Lipótmezőt akar. Tiborcz kaszált, Jeb Bush kiszállt, Kis János beszólt. A 4K! legalizálna. Üzenet Cambridge-ből. Vasárnap hírmondó.

Mi lett jobb azóta?

Egészségügyi híreink élén a Jobbik áll. Sürgősen kinyitnák az OPNI-t. A szélsőjobboldali párt felszólítja a kormányt, hogy „ne hagyja tovább enyészni az egykoron nagynevű intézményt”. Mert a pszichiátriai betegek gyógyítási minősége nemhogy javult volna a bezárás óta, épp ellenkezőleg, évről évre romlik. Ezért

Vonáék elengedhetetlennek látják az OPNI korszerűsítés utáni újranyitását, s nemcsak a többi kórház egyre fokozódó túlterheltsége miatt, hanem a pszichiátriai betegek által elkövetendő bűncselekmények számának növekedése okán is.

Egyfelől: népszerűség-vadászat széljobb módra, hogy rettegjünk már egy kicsit a szabadon bóklászó őrültektől is. Másfelől: tényleg nem lett jobb a pszichiátriai betegek ellátása, mióta bezárták a Lipótmezőt. Harmadfelől: mi lett jobb azóta?

false

 

A 4K! visszatér

További egészségügyi hírünk, hogy az időnként közleményekkel jelentkező, magát antipártnak nevező pártképződmény most legalizálná marihuánát: az indiai kender gyógyászati legalizációjának elindítását kérő nyílt levéllel fordult az egészségügyi államtitkárhoz Istvánffy András, a 4K! elnöke. Azt írja: „Tisztelt Dr. Ónodi-Szűcs Zoltán, Egészségügyért Felelős Államtitkár úr! (…) Az indiai kendert és származékait számos elterjedt betegség kezelésére használják. Sok beteg embernek segített már megelőzni az epilepsziás rohamokat, kezelte hatékonyan a migrénjét, vagy lassította a rákos daganatok növekedését. Hányinger-csökkentő és étvágygerjesztő hatása miatt széles körben használják a kemoterápia negatív mellékhatásainak csökkentésére is. Semmi nem indokolja, hogy a magyar emberek ne részesülhessenek egy természetes gyógyszer pozitív hatásaiból.

Részünkről okés, biztos nagy foganatja lesz a levélnek.

 

Tiborcz bevezette sötétséget Kecskemétre is

Nem adnak elég fényt az új LED-es közterületi lámpák, emellett a közvilágítás este túl későn kapcsolódik fel, a rossz látási viszonyok pedig balesetveszélyes közlekedési helyzeteket teremtenek  - írja a Népszabadság Kecskemétről. A városi közgyűlésben az MSZP és az LMP kelt ki a Tiborcz-lámpák elllen. Anno „a közbeszerzést a médiában is sokat szereplő, ebben az időben Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak az érdekeltségében álló ELIOS Zrt. nyerte meg" – írja a baon.hu-ra hivatkozva a lap. A cucc cca. 1 milliárdot kóstált, s EU-s pénz volt – khm – természetesen.

 

Már nem is ing, egyenesen inog

A divatvilág hírei most a Cambridge-i campusról érkeznek. Magyar diákok posztoltak kockásinges fotót. A nagy létszámú csoportkép mellé többek közt azt írják, Magyarországon „az oktatási rendszer központosítása nem hozta meg a várt eredményt, a közoktatás kaotikussá és hatástalanná vált”. A Magyar Nemzet hosszan idézi Facebook-posztjukat, s arra jut, hogy a kockás ing a pedagógustiltakozás jelképe lett.

false

 

Szerintünk fontos kiegészítés, hogy ilyenformán már nem is Klinghammernek szól.

 

Bush kiszállt

Immár szinte a nyakunkon a szuperkedd, s megint szegényebbek lettünk egy kicsit. Jeb Bush visszalépett, ha nem is Horány, hanem Dél-Karolina után. Jön föl viszont Rubio . A demokratáknál Clinton hozta el a sivatagos Nevadát. Részletek például az indexen olvashatók.

 

Kis János beszólt

Végezetül a sajtó izgalmas világa: Kis János tartalmas és érdekes interjút adott a Vasárnapi Híreknek, csak ajánlani tudjuk, a végszóhoz itt egy jóslatát emeljük ki „Orbán súlyos árat fog fizetni azért a kárért, amit a V4-ek vezéralakjaként Európának okozott”.

Eddig okés, a kérdés csak annyi: és mi?

Neked ajánljuk

Grandiózus pamparamm

Raffaello 1514-ben befejezett freskóján I. Leó pápa és Attila néz farkasszemet egymással. Míg az egyházfő felett Szent Péter és Szent Pál levitál, a hun lovak riadtan szökellnek hátra, a barbár küldöttség pedig megretten a keresztény Isten jelenlététől.

Vivát!

Ha azt mondjuk, hogy augusztus 20. Magyarországon immár hagyományosan a nagy fővárosi falunap izzadmányos ünnepe, a színes, szagos, hangos talmi kunsztstüklik, égbe lőtt hamburgerek rajongóinak nagy találkozója, amikor megnyílnak a főváros csak erre az alkalomra tartogatott csodái az egymás sarkára hágni, falkában élvezkedni imádó tömegek előtt, akkor nyilvánvalóan lenézzük a vidéket, a vidékieket, a városi alacsonyabb néposztá­lyo­kat, mindenkit, aki úgymond felutazott, aki szembejön, s nincs kalap a fején.

Bármilyen szakos

Az elmúlt napokban több felől hallottuk rebesgetni – és nemcsak tanároktól, szülőktől, hanem tankerületi szakelemektől is –, hogy a kormány az ősszel a koronavírus-járvány újabb hullámára hivatkozva online oktatást rendel el. Néhány nappal ezelőtt Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő is erről posztolt a közösségi oldalán, mi több, szerinte már „főispáni hivatalból” is érkezett ilyen értelmű szóbeli jelzés. A képviselő „teljesen életszerűnek” nevezi e lehetőséget, ámbár némi kétkedés is kiérződik soraiból.

Nadrágszíj a függönyre

Nem hirtelen támadtak és nem is múlnak el egyhamar a színházi szakma gazdasági nehézségei. A független, az önkormányzati és az állami fenntartású teátrumok növekvő rezsiárakkal és csökkenő nézőszámmal számolnak, de a jegyárakon senki sem mer nagyot emelni.

„Ha nem dicsérnek”

Urbán András előadásaiban láthattuk először itthon, aztán egyre több darabban tűnt fel. Az újvidéki színésznővel a hazai és vajdasági színjátszás közötti különbségekről, a pálya nehézségeiről és a megtett útról beszéltünk.

A pimasz légy

A nemzetközi jog alapja az államok szuverén egyenlősége. Ebből adódóan bármely állam nemzetközi kapcsolataiban szinte semmi sem történhet annak kifejezett hozzájárulása, azaz szavazata nélkül. Az államok pedig ritkán járulnak hozzá ahhoz, hogy más államok (akár a jövőben) leszavazzák őket.

Haptákban

A kormány 52 milliárdos bérfejlesztést jelentett be, amelyből a rendőrök is részesülnek. Ez komoly emelés, de kérdés, hogy hosszú távon megállítja-e az állomány csökkenését.

Lombjuk se rezzen

A közelmúltban a mindenféle szükséghelyzetre hivatkozva született, s nagy szakmai felháborodást kiváltó kormányrendelet az egyéb szempontból is sérülékeny erdőállományban könnyítené meg a fakivágást. Nem véletlenül.

„Ötven százalék!”

Évek óta 25 ezer szakdolgozó hiányzik a magyar egészségügyi rendszerből, és ha nem jön érdemi változás, 2023 januárjára ötszörös lesz a különbség az orvosok és a szakdolgozók bére között. A MESZK javaslatcsomagot küldött az államtitkárságnak, és bízik a párbeszédben, a mielőbbi béremelésben.

Nagykapu

Aj Vej-vej következetesen és mindenáron, minden megnyilatkozásával, ideértve a műalkotásait is, az emberi szabadságról, mint alapvető jogról beszél. Nála nincs kiskapu és mellékzönge: az üzenet a kezdetek óta ugyanaz. A kifejezési formák változtak, azok is szervesen egymásból építkezve.