Ákos, Ákos, te kártyafüggetlen művész! – Az Ébredő Erő Napja

  • narancs.hu
  • 2015. december 17.

Hírnarancs

Bemutatták a legújabb Csillagok háborúját, miközben Magyarországon megszűnt a valóság. Hírek a szunnyadó és az ébredő erő jegyében – csütörtökön.

Ákos a kormány védőszárnya alatt

Kezdjük azzal, amihez nincs mit hozzáfűznünk, legfeljebb annyit, hogy alábbiak nem a Hírcsárdáról, hanem az MTI-től származnak. Szó szerint így: A kormányszóvivő az MTI kérdésére elmondta: a kabinet szerdai ülésén foglalkozott a Magyar Telekom azon lépésével, amelyben felmondta támogatói szerződését Kovács Ákos énekessel.
„A kormány megdöbbenéssel értesült a Telekom lépéséről, amely meggyőződésünk szerint mind a magyar alkotmány szellemével, mind pedig betűjével ellentétes” – közölte a szóvivő.
Úgy fogalmazott: elképzelhető, hogy ez Németországban lehetséges, de „mi elfogadhatatlannak tartjuk, hogy ma Magyarországon bárkit véleménye és nézetei miatt ilyen formában diszkriminálni lehessen”.
Ezért a Telekom döntése után a kormány arra utasította az összes minisztériumot és minisztériumi háttérintézményt, hogy mondják fel meglévő telekomos előfizetői szerződéseiket – tájékoztatott Kovács Zoltán, aki később hozzátette: a mobilinternet-előfizetéseket mondják fel. A kormány és a Telekom partnerségi megállapodását nem érinti a lépés – közölte.
Hozzátette: van olyan minisztérium, ahol 103 ilyen szerződés felmondását már megindították, egyébként pedig folyik a felmérése, hogy pontosan mennyi szerződés van a tárcáknál és háttérintézményeiknél.
A Magyar Telekom azért bontotta fel szponzorációs szerződését az énekessel, mert – mint közölték – nem tartják összeegyeztethetőnek az előadóművész egy televíziós csatornán adott interjújában elhangzottak szellemiségét csoportjuk hitvallásával és értékrendjével. Előzőleg Kovács Ákos az Echo Tv-nek adott interjújában beszélt arról, hogy mit gondol a nők családon belüli, illetve társadalmi szerepéről.

Az ördög persze megint a részletekben, figyeljék csak: „a kormány arra utasította az összes minisztériumot és minisztériumi háttérintézményt, hogy mondják fel meglévő telekomos előfizetői szerződéseiket – tájékoztatott Kovács Zoltán, aki később hozzátette: a mobilinternet-előfizetéseket mondják fel. A kormány és a Telekom partnerségi megállapodását nem érinti a lépés.

Vagyis hiába utasít hatalmas elánnal a kormány, s védi meg szeretett, imádott csókos muzsikusát, nem eszik olyan forrón a kását… Úgy látszik, azért mégsem olyan rossz az a partnerségi megállapodás...

false

 

Fotó: MTI/Soós Lajos

 

 

Origo vs. Vs

Míg a csapból is ákosozás folyt, a Telekom egy korábban még nagyon-nagyon izgalmasnak tűnő bizniszt is lezavart: eladta az Origót. A 444.hu szerint az Origo Média Zrt. 100 százalékát a Vs.hu-t kiadó New Wave Media Kft. vásárolta meg, a „New Wave összesen 13,2 millió eurót, azaz hozzávetőleg 4,2 milliárd forintot fizet a csomagért”, amelyben „az origo.hu portál mellett a freemail.hu és több tematikus oldal, valamint az Ozone és Life Network televíziós csatornák” is benne foglaltatnak. A 444 azt írja, hogy „az üzlet zárására várhatóan 2016 első negyedévében kerül sor. A New Wave Média a cseh Bawaco médiabefektetőhöz tartozik, amely sajtóértesülések alapján Szemerey Tamás, Matolcsy György jegybankelnök unokatestvérének érdekeltsége”. Már csak arra lennénk kíváncsiak, hogy ez hány kézfogás távolság Habony Árpádtól?

 

Biszku: két év felfüggesztett

Két év, három évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte Biszku Bélát háborús bűntettek miatt első fokon a Fővárosi Törvényszék, ugyanakkor felmentette az 1956 decemberében a budapesti Nyugati téren, illetve a Salgótarjánban történt sortüzekkel összefüggésben az aljas indokból, több ember sérelmére felbujtóként elkövetett háborús bűntett vádja alól. A törvényszék szerint Biszku bűnössége ezekben az esetekben nem állapítható meg.

Az újratárgyalt ügy minden bizonnyal ismét indulatokat gerjeszt, hiszen, ahogy a nol.hu összefoglalójából kiderül, már korábban, „a másodfokú, hatályon kívül helyező döntés után a kormánypártok mielőbbi érdemi döntést sürgettek. Gulyás Gergely fideszes képviselő szerint a tábla határozata azt mutatja, hogy az igazságszolgáltatás még a legnyilvánvalóbb bűnösökkel szemben sem képes a megfelelő eljárás lefolytatására. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter pedig úgy fogalmazott: én azok közé tartozom, akiket az ítélet indoklása kifejezetten felháborít”. Ugyanígy volt vele Ibolya Tibor fővárosi főügyész, aki a korábbi bírósági döntésről azt mondta, szerinte a védelem „csörgősipkás bohócot csinált a táblából, amely nem mert eleget tenni kötelességének és inkább mondvacsinált indokokkal visszaküldte az ügyet első fokra.

Most Gulyás Gergely friss Fidesz-alelnök megengedőbb volt. Ezt mondta az MTI-nek: „Az elkövetett bűnök súlyához képest az ítélet túlzottan enyhe. Az viszont mindenféleképpen értékelendő, hogy a bíróság egyértelműen és világosan kimondta: a MSZMP egyik, ma még életben lévő korábbi vezetője emberiesség elleni bűntettekben bűnpártolással részes.”

false

 

Fotó: MTI/Koszticsák

 

Csillagok ébredő ereje

Ha egy kicsit körülnézünk abban az univerzumban, amit nem Magyarországnak neveznek, azt látjuk, ma minden, de minden a Csillagok háborúja körül forgott. Ezért aztán nem kis büszkeséggel idézzük Nagy-Britanniában tartózkodó szerzőnket, Köves Gábort, aki már reggel megírta kis értekezését az év legjobban várt hollywoodi produkciójáról, majd részt vett azon a sajtótájékozatón, amelyet Londonban tartottak a film premierje alkalmából, és amelyen még Harrison Ford is tiszteletét tette.

false

 

Fotó: Köves Gábor

 

 

 

 

 


Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?