Amit Brüsszel szétzúzott, ember nem, csak Orbán Viktor javíthatja meg

  • narancs.hu
  • 2016. március 10.

Hírnarancs

Míg Orbán az új gazdasági irányelvekről beszélt, a törökök észbe kaptak, hogy mégsem annyi az annyi. 15 taxis lelkesen kitart az Uber ellen, 150 brit tudós meg az EU mellett. Eltemették Psota Irént. Hírek.

Készpénznek vehetik

Díszes társaság gyűlt ma össze a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) gazdasági évnyitóján, Varga Mihály és Matolcsy György mellett Orbán Viktor is felszólalt. Kezdésnek azt kérte a nemzetgazdasági minisztertől, úgy állítsa össze a jövő évi költségvetést, hogy csak fejlesztésre lehessen hitelt felvenni, a működési-fenntartási részt kezelje külön, arra ne lehessen többet költeni, mint amennyi rendelkezésre áll. Ettől a kettéválasztástól egy-két éven belül „valóságosan nullás költségvetést” vár a miniszterelnök. A bürokráciacsökkentésre csak legyintett egyet, amikor azt mondta, ugyan, hisz’ mindenkire szükség van, maximum nem ott, ahol eddig dolgoztak, úgyhogy nem kell félni. Persze nem bírta ki, hogy ne üssön egyet Brüsszelen: közölte, az Európai Bizottság „szétzúzta” a magyar cafeteria-rendszert. És ha már ennek következtében úgysem lehet fenntartani az eddigi rendszert (kösz, EU!), akkor 2017. január 1-jével készpénzesítik is a cafeteriát, ezzel tulajdonképpen egy „nyílt kettős bérrendszert” alakítanak ki, a pénz havonta érkezik, de ne örüljünk, a nyugdíjba nem számít bele. Az új, gyorsabb és átláthatóbb döntési rendszerről is beszámolt, amit az uniós pályázatoknál alkalmaznak ezentúl: önkéntes jelentkezés alapján egy, az államigazgatásban dolgozókból álló, nyilvános pályázatbíráló szaknévsort állítanak fel. És ha mindez nem lett volna még elég, felhívta a tisztelt hallgatóság figyelmét a migrációs veszélyre és az EU stagnálására, amihez bizony alkalmazkodnunk kell.

Orbán kimagaslik az EU vezetői közül

Orbán éppen kimagaslik az EU vezetői közül

Fotó: MTI/EPA

Csak ezreket, tízezreket

Máris árnyalják a képet a törökök: míg a hétfői EU-csúcs után Ahmet Davutoğlu miniszterelnök kijelentette, hogy Törökország hajlandó visszafogadni minden menekültet, aki az országból illegálisan Görögországba érkezik, addig Volkan Bozkir európai ügyekért felelős török miniszter az Anadolu állami hírügynökségnek már úgy nyilatkozott, a megállapodás csak azokat érinti, akik az EU-val kötött egyezség hatálybalépését követően érkeznek az unióba. Így nem milliókat fogad vissza Törökország, csak ezreket vagy tízezreket, de a migrációs válság kezelésével vállalt kötelezettségeket május 1-jéig teljesíteni tudják. Brüsszelben még nem született döntés, a jövő héten folytatódnak a tárgyalások a török javaslatról.

15 taxi az Uber ellen

Nem minden taxis elégedett meg a múltkori demonstráció után az Uber elleni kormányzati szankciókkal, így ma reggel ismét tüntetésbe kezdtek – ezúttal jóval kevesebben és jóval kisebb lelkesedéssel. Reggel a Hősök téri gyülekezésen az MTI tudósítója 15 taxit számolt össze, a Főtaxi pedig már korábban közölte, hogy ők nem vesznek részt a tüntetésen. A demonstrálók négy csoportra szakadtak: egy a BKK-hoz, egy a Nemzeti Közlekedési Hatósághoz, egy az amerikai nagykövetséghez, egy pedig a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz hajtott, petícióval felszerelkezve. Ezek után a Deák téren folytattak egy sávot lezáró, forgalomlassító tiltakozást.

false

 

Fotó: MTI

Az agyimportőrök

Nemrégiben kétszáznál több nagyvállalat vezetője (pl. Vodafone, Ryanair, BMW) jelentetett meg nyílt levelet a The Timesban, hogy kifejezze Nagy-Britannia EU-tagsága melletti támogatását. Ennek mintájára tettek ma közzé nyílt levelet ugyanott a Cambridge-i Egyetem tudósai és a Royal Society (a brit tudományos akadémia) tagjai, köztük Stephen Hawking is. A több mint 150 tudós szerint, ha Nagy-Britannia kilépne az unióból, sérülne a tudósok mozgásszabadsága, ami ugyanolyan fontos a tudomány szempontjából, mint a szabadkereskedelem a piacgazdaságok számára. Sir Alan Fersht, a Cambridge-i Egyetem kémiatudományi tanszékének professzora elmondta: az „agyimportőr” Nagy-Britannia az elmúlt hét évben 2,4 milliárd font, azaz 970 milliárd forintnyi uniós támogatásban részesült.

Temetés

Végső búcsút vettek ma Psota Iréntől a Farkasréti temetőben. Számos művésztársa búcsúztatta, beszédet mondott többek között Szirtes Tamás, a Madách Színház igazgatója és Almási Éva színésznő. A február 25-én elhunyt színésznőről írt nekrológunkat itt olvashatják, a temetésen készült képgalériánkat pedig itt találják.

Figyelmébe ajánljuk