Államtitkárok falaznak a körözött professzornak

  • narancs.hu
  • 2016. november 2.

Hírnarancs

Blöffök napja: sem Pharaon, sem az ’56-os plakát nem azonos önmagával, Matolcsy és Rétvári hadovál, Orbán meg Mayjel találkozhat. Szerdai híreink.

Pharaon, Pharaon

„A magyar hatóságok információi szerint Ghaith Pharaon nevű személy nem tartózkodik Magyarországon, nem él itt életvitelszerűen, és nem vásárolt ingatlant” – ezt sikerült mondania Kontrát Károlynak, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkárának. A Magyar Idők kérdésére a politikus kifejtette, a fél világ által keresett szaúdi férfi nem az a Pharaon, aki Orbán Viktor szomszédságába vásárolta be magát, aggodalomra semmi ok. Különben meg nem is vett letelepedési kötvényt, hanem vízumot igényelt. Ha azonban mégis megegyezne a két Pharaon, és ezt az amerikaiak is megerősítik, azon nyomban elfogják, amint beteszi a lábát hazánkba. És gyakorlatilag ugyanezt mondta Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára is, amikor közölte, a „hatóságok információi alapján ilyen nevű személy Magyarországon nem tartózkodik”, amúgy meg az arab világban olyan tömegnév a Pharaon, hogy biztosan csak véletlen egybeesés az egész. Persze ő is megjegyezte, ha meg mégis, akkor el lesz kapva stb. Pharaonról további részletek legújabb számunkban olvasható, itt egy kis előzetes, amiben már a mai „fejleményeket” is figyelembe vesszük.

Középen Pharaon

Középen Pharaon

 

 

Blöff

A mellébeszélést Matolcsy György folytatta, amikor a parlamentben a szocialista Bárándy Gergely kérdésére kellett felelnie a várkerületi luxuslakásával kapcsolatban, amit sajtóértesülések szerint az UniCredit Bank vezetője ajánlott fel neki használatra. A jegybankelnök elegánsan legyintve csak egy blöffsorozat részének tekintette az elhangzottakat, és bár a Patai Mihálytól kapott lakásról mélyen hallgatott, a Népszabadságba azért bele kellett döfnie: ezt csak „az azóta megszűnt bulvárszabi című lap írta meg”.

Népirtás volt

Nem akart lemaradni a sok okos felszólalás mellett ma a KDNP sem, Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára is mondott egy nagyot reggel az m1-en. Történetesen azt, hogy a magyar kormány rendkívül elhivatott a keresztényüldözés kérdésében, ezért hamarosan megszületik egy országgyűlési határozat arról, hogy a keresztényüldözés valójában népirtás, a Nemzetközi Büntetőbíróságot pedig felszólítják, hogy lépjenek fel a keresztényüldöző bűnözőkkel szemben, jelentsen ez bármit is. Rétvári közölte, a magyar állam eddig is megtette, amit megtehetett: 3 millió euróval segítette a keresztény közösségeket, iskolát épített az iraki Erbilben, és azt is tervezik, hogy olyan magyarországi ösztöndíjakat hoznak létre, amivel iraki és szíriai keresztény ifjak fejezhetik be nálunk tanulmányaikat. Megjegyezte, 100 éve minden negyedik ember keresztény volt a Közel-Keleten, ma viszont már csak minden harmincharmadik.

Rétvári Bence

Rétvári Bence

 

 

Ez sem az, akinek látszik

Ahogy azt már mi is megírtuk, az ’56-os óriásplakátokról ránk néző sapkás fiú nem az, akinek nevezik. Dózsa László színművész – az ő  neve szerepel a plakátokon – már tegnap kihátrált a sztoriból, ma viszont a 168 Órának eljuttatott levélben Pruck Pál (a Life magazinban megjelent eredeti kép alatt ez a név szerepel) lánya írt: szerinte egyértelmű, hogy a képen az édesapja van, ezt bizonyítani is tudja. A levélíró nem is érti, hogy Schmidt Máriáék miért nem végeztek alaposabb kutatómunkát, és érdekelné, hogyan tervezik a baki helyrehozását. Csakhogy az ’56-os emlékbizottság azóta is hallgat.

Találkoznak?

Theresa May találkozhat Orbán Viktorral a jövő heti indiai útján, írta a BuzzFeed. A portál úgy tudja, a találkozót régóta tervezik, Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője azonban azt mondta az MTI-nek, hogy „jelenleg nincs semmilyen, külföldi látogatással kapcsolatos bejelenteni valónk”. A Politico a találkozó lehetőségét azzal kommentálta, hogy a két politikus egyetérthet a személyek EU-n belüli szabad mozgását illetően, és Orbán valószínűleg nem kifogásolná, hogy a britek megnyirbálnák a náluk munkát kereső EU-s állampolgárok jogait.

Figyelmébe ajánljuk