Az Orbán-rendszer kirakati rendezvénye: ömlik a pénz a vizes vb-re

  • narancs.hu
  • 2017. január 16.

Hírnarancs

Újabb milliárdot kapott a vizes vb, Matolcsynak egy gyanús grúz ad tanácsokat. Milliárdos tartozása van a szocialista pártnak, és úgy tűnik az Alexandrát már semmi sem mentheti meg. Hétfői hírek.

Matolcsynak ad tanácsot a Rogánhoz köthető, volt grúz miniszterelnök

Az MNB tanácsadója Nika Gilauri. Gilauri onnan lehet ismerős, hogy nyáron az Aulich utcában tárgyalt két másik grúz üzletemberrel egy erőmű létesítéséről Eximbankkal közösen - írja az Index. A grúzok pont az előtt az épület előtt beszélgettek, ahol Rogán ügyvédje, Kertész Balázs irodája található, és ahová gyakran jár „kávézni” Habony Árpád és Rogán Antal is. Gilauri korábban volt energiaügyi miniszter, pénzügyminiszter és miniszterelnök is, jelenleg azonban egy Reformatics nevű nemzetközi tanácsadócégnél dolgozik. Ebben a tisztségében látogatott tavaly év végén Budapestre, hogy segítse a jegybank munkáját. A cég honlapja szerint a Reformatics 2017-ben is tanácsokat fog adni az MNB-nek.

 

Plusz egy milliárdocska a vizes vébére

Egy újabb, ezúttal 999 millió forintos közbeszerzést írtak ki az idei vizes világbajnoksággal kapcsolatban, vette észre a 444.hu. A szerencsés Vianova 87 Zrt. a vébéhez kapcsolódóan utakat építhet, burkolatokat cserélhet, parkolókat építhet. A vb rendezési költségei már 100 milliárd forint felett járnak, pedig eleinte alig 25 milliárdról volt szó.

Vigyázat, itt piramis épül!

Vigyázat, itt piramis épül!

Fotó: Sióréti Gábor

 

Milliárdos adósság az MSZP-nél

A Magyar Szocialista Párt fuldoklik az adósságban, írja a Magyar Nemzet. A párt tartozásai tavaly nyárra elérték az 1,2 milliárd forintot, miközben mindössze 400 millió forint volt az MSZP állami támogatása. A lap szerint a szocialisták tartoznak magánszemélynek, cégeknek, állami és kereskedelmi bankoknak is. Az MFB-nek 260 millió forinttal, míg egy kereskedelmi banknak 250 millióval, különböző beszállítóknak és szolgáltatóknak pedig 425 millióval; nem fizettek ki például egy négymilliós internet- és telefonszámlát a Magyar Telekomnak; tartoznak nyolcmillióval a Publicus Intézetnek is egy közvélemény-kutatásért, és ez még csak a jéghegy csúcsa. A lap megkereste kérdéseivel az MSZP-t is, ám érdemi választ nem kaptak.

false

 

Fotó: MTI

 

Csődközelben Matyi Dezső is

Ismét a bedőlés szélén az Alexandra, számolt be a hvg.hu . Matyi Dezső, a könyvbirodalom ügyvezetője ugyanis múlt héten levelet küldött partnereinek, melyben arról ír, hogy nem tud fizetni. A kiadóknak és viszonteladóknak címzett levél szerint Matyi nagykereskedelmi cégének, a Könyvbazár Kft-nek 3,8 milliárd forinttal tartozik egy másik cég, s ezt nem hajlandók kifizetni. Matyi ezért azt ajánlja annak, akinek ő tartozik, hogy fussanak ők a saját pénzük után, ő kiszállna a körből: „A fennálló helyzetre tekintettel hajlandóak vagyunk a [cég] felé fennálló követelésünkből az önök felé fennálló tartozás mértékéig engedményezési szerződést kötni azzal, hogy annak következtében közvetlenül a [cég]-től követelhetnek”.

A lap úgy tudja, hogy a levél kézhezvétele után a piac legnagyobb szereplői (Libri, Líra, Kossuth) azonnal visszahívták könyveiket az Alexandra boltjaiból. Szakmabeliek szerint e kereskedők nélkül hamar összeomolhat az Alexandra, melynek összes tartozását 4,5-5 milliárd forintra becsülik. Az utóbbi öt évben Matyi folyamatosan a csőd elől menekül, három éve a piaci összefogás és egy teljes cégátszervezés mentette csak meg az Alexandrát.

 

A MÁV lőterén gyakorlatoztak a gárdisták

„Tegnap a Szolnoki MÁV lövészklub lőterén a MNOSZ Tiszaföldvári szervezetének a szervezésében és részvételével tartott lőgyakorlatot és házi versenyt a MÖM Tisza menti térségi szervezete" - írta a Magyar Gárda egyik utódszervezete, a Magyar Önvédelmi Mozgalom (MÖM), számolt be a hvg.hu. A MNOSZ vélhetően a Magyar Nemzetőrök Országos Szövetségét jelenti.

A hírlevélből - amit a szervezet vezetője, László Attila jegyez - nem derül ki, hogy éles lőgyakorlatot tartottak, vagy „csupán” airsoftoztak a paramilitáris szélsőjobbosok az állami lőtéren.

Figyelmébe ajánljuk