Benyaltunk Kazahsztánnak is! Hátha adnak érte egy kis pénzt

  • narancs.hu
  • 2014. április 28.

Hírnarancs

Mindig tudunk lejjebb menni, ha seggnyalásról van szó. A kazah elnök mellett még az uniós pénzcsapok borzolták a kedélyeket, a nemzeti alkoholstratégián pedig jót röhögtünk. Ez történt hétfőn.

Nevetséges performansszal nyitotta a hetet az egyik hivatali idejét töltő magyar miniszter. Az történt ugyanis, hogy egy ázsiai autoriter vezetőt (mások egyszerűen csak diktátornak nevezik) dicsőített a kazah elnök Nazarbajev személyében a mi derék Fazekas Sándorunk, akinek ugye elvileg a magyar vidék bajait kellene megoldania. (De hát az oligarchák nem engedik neki, meg állítólag szakmailag is elég csekély kompetenciával bír, de ezt most hagyjuk is.)

Fazekas Sándor

Fazekas Sándor

Fotó: MTI

Na most még mielőtt kiakadnánk, hogy kiket szoptunk már megint le némi pénz reményében, azért hozzátennénk, hogy az esemény az MTA épületében történt. Igen, jól hallották, nem viccelünk. Rettenetes és szégyenteli ez az egész, Fazekasostól és MTA-stól, mondunk is rá pár indokot: képzeljük már el, hogy a magyar parlamentben csak Orbán Viktor párttársai ülnek, hogy a választás még a külföldi megfigyelők szerint sem volt tiszta, és Orbán Ráhelt választják meg a parlament alelnökének, miután kiderül, hogy állami bevételekből egymilliárd dollár parkol Orbán svájci bankszámláján! Nem pite az se, ami nálunk most van, de ez azért nagyon durva lenne! Szeretnénk ilyen országban élni? Úgy tűnik, közülünk legalább egyvalaki nagyon szeretne – dolgozik is rajta.

Délben hozta a 444.hu: leállítják a pénzcsapokat Brüsszelben, nem kap több pénzt Magyarország! Anyám, borogass! A portál egy brüsszeli levelet szerzett meg, amely arról tájékoztatott, hogy ameddig az Európai Bizottság nem fogadja el az új magyar pénzosztási rendszert, addig nem fizetik ki a számlákat. Ennek a rendszernek nagyjából ugye az a lényege, hogy az uniós pénzek áprilistól kézi, minisztériumi irányítás alá kerültek. „A bizottság mostani levele szerint az új rendszerben egyáltalán nem világosak a felelősségi körök, az ellenőrzési rendszerek. Nincsenek meggyőződve, hogy az új emberek elég felkészültek és tapasztaltak ehhez a munkához” – olvasható a cikkben, amely a végén emlékeztet: „Magyarországon 2008 óta a beruházások 95 százaléka EU-s támogatással valósult meg, akár állami, akár magánszféráról van szó. EU-s pénzek nélkül évek óta ebben az országban semmit sem építettek, stadionokon kívül.” Az írás túl forró volt, gyorsan többen is reagáltak rá: az unió hivatalosan cáfolta, hogy befagyasztották volna a Magyarországnak jövő pénzeket. „Nem szakítottuk meg a kifizetéseket” – mondta az MTI-nek Shirin Wheeler, az unió illetékes szóvivője. Hozzátette: tényleg írtak egy levelet, amiben komoly aggodalmaikról tájékoztatták a magyar kormányt, és részletes választ várnak, mindenképpen még a következő pénzcsomag átutalása előtt. Az unió után a Miniszterelnökség részéről Csepreghy Nándor helyettes államtitkár is cáfolta, hogy befagyasztották volna az uniós pénzeinket. Szerinte az nem számít befagyasztásnak, hogy „megkértek minket”, hogy a legújabb vitás kérdés lezárásig ne küldjünk számlát az uniónak, mert nem fogják kifizetni. Csepreghy szerint az lenne a befagyasztás, ha elküldenénk a számlákat, és úgy nem fizetnék ki.

Nemzeti alkoholstratégiát dolgoz ki a kormány – hurrá! Az infót a Népszava szállította, itt olvashatunk arról, hogy „Magyarország számára a legtöbb országénál jelentősebb terhet jelent az alkoholfogyasztás, a visszaszorítása érdekében fel kell lépni” – ismerte el a lapnak az egészségügyi államtitkárság. Az anyag címe is zseniális: „Szakpolitikai Program az Alkoholprobléma Visszaszorítására 2014–2018”. Már csak azt nem tudjuk, hogy fog ehhez a dübörgő házipálinka-program passzolni…

Hisztizik a DK! Gyurcsányék ugyanis nem mennek el arra az EP-ről tartandó vitaestre, amelyet az Együtt–PM szervez, és amelynek egyik meghívója a Jobbiknál landolt. A DK azt írja: „nácikkal azonban nem lehet érdemi vitát folytatni, mert hiányzik belőlük a vitapartner tisztelete.”

Ez aztán tökös beszerzés lehetett! Azt írja a varosszive.blog.hu, hogy az V. kerületnek sikerült elérnie, hogy pár méteren belül négy különböző kandeláber legyen a Dunakorzón. A cikkre kattintva megnézheti a csodás lámpákat egyben! Remek élmény!

Ukrajna: Harkov polgármesterét hátba lőtték. Hoppá! A lövés az UNIAN forrásai szerint a tüdején és a máján is áthatolt. A politikust kórházba szállították, ahol életmentő műtétet hajtottak rajta végre, állapota súlyos, de nem életveszélyes. Eközben az Index a BBC-re hivatkozva írja, hogy hét olyan orosz személy és tizenhét vállalat ellen vezettek be újabb amerikai szankciókat, akik a Fehér Ház állítása szerint Vlagyimir Putyin elnök belső köréhez tartoznak. Köztük van Igor Szecsin, a Rosznyefty olajvállalat vezetője, és Alekszej Puskov, a duma külügyi bizottságának elnöke is.

Figyelmébe ajánljuk