Colleen Bell odasózott? Nekimegyünk Amerikának!

  • narancs.hu
  • 2015. október 29.

Hírnarancs

Lázár és Szijjártó meghökkent, a kormány elad, építtet és cigit adóztat, Balog miniszter kis rendőrcsemetéket vizionál, a rendőri vezetők megúszták – hírek a pikkelysömör világnapján!

Lázár és Szijjártó nem érti

Csak kapkodják a levegőt kormányunk illetékesei azt követően, hogy Colleen Bell amerikai nagykövet „szokatlanul durván” odacsördített a jelenlegi kormánynak szerdai, a Corvinuson tartott előadásán, ahol pontról pontra szedte szét a Fidesz-kormány politikáját (a részletekről lásd például a Népszabadság tudósítását). Habár, aki Szijjártó-stílusban kommunikál a világban, ne csodálkozzon, ha egyszer beleszalad egy nagy pofonba. Maga Szijjártó kicsit szétesett modorban reagált a beszédre: „Magyarország nem az Egyesült Államok, hanem az Európai Unió tagállama” (muhhahha), „a nagykövet által felvetett kérdéseket az Európai Unióval vitatjuk meg. Sőt, korábban már meg is vitattuk, és le is zártuk őket” –  na, ezt bírta mondani, jelentős késéssel, ma reggel az MTI-nek. „Sokszor hallhattuk már a Colleen Bell egyetemi előadásán elmondott amerikai véleményeket, azok semmi újdonságot nem tartalmaztak” – tette még hozzá zavarában, mintegy meghökkenését leplezve. A miniszter ezt követően verbálisan is befordult a legközelebbi kocsmába: „tudjuk, hogy az Amerikai Egyesült Államok szeretne minél több bevándorlót látni Európában, nyilván ezért fogalmazták meg most a véleményüket, ugyanakkor Magyarország az egyetlen olyan európai ország, amely meg tudta állítani a határainál a bevándorlók áradatát”. Lázár Janitól is csak pufogás tellett a mai kormányzati fejtágítón. „Köszönjük szépen az amerikai tanácsokat, de nincs rá szükségünk” – közölte Lázár, aki szerint meg kell őrizni a szuverenitást (vigyázat, ilyenkor e derék honfiak mindig magukra gondolnak!).

false

 

Fotó: Kovács Tamás/MTI

A paksi atomerőmű beruházásának nyilvánosságával kapcsolatban Lázár igyekezett még rakni is a tűzre: minden olyan dokumentumot nyilvánosságra hoznak, ígérte, amelyet Amerikában is nyilvánosságra hoznak az atomerőművek építése során. Ismételt kérdésre azután kifakadt: „kifejezetten irritáló, hogy idejön egy diplomata és megmondja, hogy éljünk” (nem kell félni: a minimális empátiával sem bíró Fidesz-fiúk ’mi’ alatt rendre saját magukat értik).

Lázár és Kovács tájékoztat

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter ezúttal Kovács Zoltán kormányszóvivővel ismertette a kabinet legújabb agymenéseit

– Új dohányipari különadó bevezetését javasolja a kormány, szálanként négy forint adóteherrel sújtanák a dohánygyártókat (tehát drágul a cigi).

– A kormány tényleg előírná a hipermarketeknek, hogy több embert kellene foglalkoztatniuk.

– Magyarország egyetlen visszatoloncolásra váró illegális bevándorlót sem vesz vissza.

– Makovecz Imre szellemi hagyatékát vizsgáló és gondozó intézetet hoznak létre.

– A területi közigazgatásban dolgozóknál 30 százalékos béremelésre tesz javaslatot jótevőjük, Lázár János.

– A kormány dolgozik a mintagazdaságok felállításán. A bábolnai, a szilvásváradi és a mezőhegyesi állami gazdaság lehet ilyen (a lista alapján az lesz mintagazdaság, melynek szétbarmolásáért minél többet tesz a rezsim).

– A kormány döntött a Liget-projektről: elsősorban ligetet, zöld területet szeretne (itt most kacagjuk ki magunkat egy pillanatra). Lesz Liget 2 projekt is, amely a Városliget és a Nyugati pályaudvar közötti rész beépítéséről szól.

Mindent eladok

A tájékoztatón Lázár külön elismerte: kormányunk eladja az állami kézben lévő OTP-részvényeket. 14,092 millió darab, piaci árfolyamon közel 80 milliárd forintnyi OTP-részvényt értékesítettek ma, amire a BÉT hirdetménye előre felhívta a figyelmet. Az értékesítést tőzsdei aukción bonyolították le, mint a portfolio.hu tudósításából kiderül, sikerrel. A részvénypakettből végül 75 milliárd forint bevétele származik a központi költségvetésnek: ezt hivatalos közleményben ismerte el a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. A diszkontráta tehát 6 százalékos volt, hogy sok vagy kevés, azt mindenki döntse el maga.

false

Az MNV tulajdonrésze 2013. november végén emelkedett 5 százalék fölé, akkor egyesítették az MNV-nél és az Államadósság Kezelő Központnál (ÁKK) lévő OTP-részvénycsomagokat, az ÁKK-hoz egyébként a magánnyugdíj-pénztári portfóliók átvételével kerültek az OTP-részvények. (Azaz most tették pénzzé az elkonfiskált pénztári vagyon jó részét.)

A titok sem titok

Szigorúan titkos iratokba is betekinthet 21 Századvég-munkatárs – derült ki Pintér Sándor belügyminiszter egyik írásos válaszából. A liberálisok képviselője, Fodor Gábor eredetileg arra volt kíváncsi, hogy a kormánynak tanácsokat adó cégek közül ki milyen titkos anyagokba tekinthet bele. A válaszból kiderül, hogy a Századvég kutatóinak privilégiuma, hogy betekinthessenek a szigorúan titkos anyagokba: az ő 21 megbízható munkatársuk kapott jogosultságot arra, hogy megismerhesse ezeket. A többi polgárnak biztonsági tanúsítvány híján, coki!

Balog miniszter gyarapítana

„Reméljük, minél több rendőr fog élni az üdülés lehetőségével, akár családalapítási céllal is!” – ezt írta ki Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter a Facebookra, azokhoz a képekhez, amin az látható, ahogy jelképesen átad a Készenléti Rendőrség két munkatársának egy-egy Erzsébet-kártyát, amelyet üdülési célra használhatnak fel családjukkal. A schengeni külső határon szolgáló ötezer rendőrnek és családtagjaiknak, összesen 15 ezer embernek nyújtanak 800 millió forintos keretösszegben üdülési lehetőséget: általánosságban 3-4 éjszakás üdülési lehetőségről van szó (tesszük hozzá: e terjedelem a haza létszámbeli gyarapítására pont alkalmas), amelyre önrészt nem is kell fizetniük az érintetteknek!

false

Ítélet

Első fokon ítéletet hozott a Fővárosi Törvényszék Katonai Tanácsa a 2006-os rendőri vezetők ügyében: a vádlottak közül csak a II. és a IV. rendű vádlott bűnösségét mondta ki. Gergényi Péter volt budapesti rendőrfőkapitányt és az egykori Szabadság téri helyszínparancsnokot, Mittó Gábor alezredest elöljárói intézkedés elmulasztásának vétségében találták bűnösnek: mindketten megrovást kaptak. Tizenkét további vádlott, így a fővádlott Bene László volt országos rendőrfőkapitány ellen a büntetőeljárást megszüntették. Az index tudósítása szerint a hallgatóság tagjai közül többen is halkan morgolódva vették tudomásul az azonnal kihirdetett, szerintük igen enyhe ítéletet, ami aligha az utolsó verdikt az ügyben.

Sírok közt bolyong

Marad a hajnalban, reggel ködös, napközben azért napos, kissé hűvös idő, hétvégére is – ahogy azt e hétre szóló prognózisunkban is jósoltuk. Voltaképpen méltó időjárás fogadja azokat, akik a következő napokban szeretteik sírját látogatnák.

Figyelmébe ajánljuk