Czunyiné visszatér és a jövőt hozza el

  • narancs.hu
  • 2016. november 21.

Hírnarancs

Orbán és a színvonal. Schiffer és a keselyűk. Mit kívánnak a magyar úszók?

Orbán a rádióban

„Az ország gazdasági alapjai rendben vannak, a pénzügyi rendszer stabil” – mondta egyebek mellett ma reggel Orbán Viktor a rádióban. De mondott mást is. Például ezt: „Nem vagyunk kommunisták. Nem hiszünk abban a sok szomorú és buta dologban, melyek tönkretették az egész közép-európai térség gazdasági rendszerét. Nem gondoljuk azt, hogy az állam direktben fogja működtetni a gazdaságot, ezért hinnünk kell a vállalkozókban, szükségünk van rájuk. Mi csak szabályozni tudunk, működtetni nem. A kormány úgy tudja segíteni a vállalkozókat, hogy minél kevesebb bürokratikus akadályt állít eléjük és csökkenti az adókat. Ha jól csináljuk, akkor a gazdasági teljesítmény is nő, és kisebb adókulcsok mellett is meglesznek az állam bevételei. Nem mondok le arról a célról, hogy kisebb adóval színvonalasabb sport, kultúra teremthető meg.” Az interjú nyomán a miniszterelnök és valóság viszonyát itt boncolgattuk.

false

 

Fotó: MTI/Illyés Tibor

 

Támad a medence

„A hétvégén egyeztetést tartottunk az úszósport képviselői és a Magyar Úszó Szövetség között kialakult helyzetről. A találkozó folyamán teljes mértékben egyértelművé vált, hogy ugyanazokkal a problémákkal küzdünk és ugyanazokat a dolgokat tekintjük fontosnak szeretett sportágunkban. Mindannyian helytelenítjük, hogy a döntéshozatali folyamatok mögött egy személyben az elnök áll. A múlt héten felállított bizottságokat nem tartjuk alkalmasnak arra, hogy a problémákat feltárják, hiszen tagjai egytől egyig függő viszonyban vannak a meglévő rendszerrel” – írta ma reggeli Facebook-posztjában Hosszú Katinka, ám ez nemcsak az ő bejegyzése. A nyilatkozatot – amely pontokba szedve tartalmazza azt is, hogyan reformálnák meg az úszószövetség tevékenységét – rajta és férjén kívül Bernek Péter ifjúsági olimpiai bajnok, rövid pályás világ- és Európa-bajnok, Czakó Csaba, a Mohácsi TE vezetőedzője, Financsek Gábor ifjúsági Európa-bajnoki arany-, ezüst- és bronzérmes, Gyurta Dániel olimpiai, háromszoros világ- és kétszeres Európa-bajnok, Kapás Boglárka olimpiai bronzérmes, kétszeres ifjúsági olimpiai bajnok, világbajnoki bronzérmes, ötszörös Európa-bajnok, Kozma Dominik Európa-bajnoki bronzérmes, Verrasztó Dávid világbajnoki ezüstérmes, Európa-bajnok és Verrasztó Evelyn Európa-bajnok, ötvenkétszeres magyar bajnok is aláírta.

false

 

Fotó: MTI/Kovács Anikó

Időközben a Nemzeti Sport Online is megjelentetett egy interjút Biczó Benczével, mely szerint „nem száll be Hosszúék küzdelmébe”, ám mindezt az ifjúsági olimpiai bajnok úszó cáfolta a Facebookon. „Egy kínos és nagyon félreérthető helyzetbe hozva próbáltak véleményt formálni a nevemben, mely szerint »nem szállok be Hosszúék küzdelmébe«. Interjúm során nem említettem ezt, ezért külön kitérnék az álláspontomra. Szeretnék csatlakozni a tegnap megjelent hivatalos közleményhez, és válogatott sporttársaimhoz hasonlóan bízom egy igazságos, átlátható és egységes rendszer kialakulásában” – írta Biczó Bence.

Gyárfás Tamás egyelőre nem reagált az úszók nyilatkozatára.

 

Ők lesznek az új alkotmánybírák?

„Nyolc igen szavazattal, egy nem ellenében, illetve a jobbikosok szavazástól való távolmaradásával támogatta ma délelőtt a parlament igazságügyi bizottsága a négy új alkotmánybíró megválasztását. A jelöltekről holnap szavaz a parlament, megválasztásukhoz az összes képviselő kétharmadának támogatása szükséges a titkos szavazáson. A kormánypártok és az LMP múlt csütörtökön kötöttek váratlan alkut a jelöltek személyéről, ezt követte a pénteki jelöltállítás, majd a mai bizottsági meghallgatás” – írja a Magyar Nemzet online. Az igazságügyi bizottságban a négy jelöltet, Marosi Ildikót, a Kúria bíráját, Horváth Attila jogtörténészt, Schanda Balázst, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem alkotmányjogi tanszékének vezetőjét és Szabó Marcel ombudsmanhelyettest egyenként hallgatták meg.

A DK nyílt kollaborációnak tartja, ha az LMP megszavazza a „fideszes alkotmánybíró-jelölteket”, Varju László alelnök arra kérte pártot, hogy ne szavazzák meg holnap a jelölteket, „ettől lenne igazán más a politika”. Szavaira nemcsak a Fidesz reagált („aljas és hazug támadás”), de Schiffer András korábbi LMP-társelnök is. „Büszke vagyok utódomra, Hadházy Ákosra, valamint az LMP parlamenti frakciójára és országos elnökségére is, hogy Magyarország, a magyar demokrácia érdekében azzal együtt vállalták fel a megállapodást: pontosan tudták, ellenzéki oldalon bőven lesznek keselyűk, akik gondolkodás nélkül lecsapnak rájuk” – írta a reflektor.blog.hu-n.

 

Czunyiné ismét színre lépett

Az MTI tudósítása szerint sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az iskolák 34,4 milliárd forint értékben pályázhatnak digitális kompetenciafejlesztésre egy uniós program keretében.

És hogy miért mondta ezt? Hát azért, mert jelenleg ő a digitális oktatás tartalomfejlesztéséért felelős kormánybiztos. Czunyiné szerint a pedagógusok képzése, továbbképzése túlmutat majd egy egyszerű informatikai, számítástechnikai képzésen, hiszen átfogó módszertani képzést nyújt majd a napi munkához. „Ezenkívül a program mintegy negyvenezer eszköz beszerzésére is lehetőséget nyújt, továbbá a tantermi kommunikációs eszközök megvásárlására, telepítésére is lehet pályázni” – tette hozzá, s jelezte azt is, hogy az iskolák digitális infrastruktúra-felmérése megtörtént.

false

 

Fotó: MTI/Bodnár Boglárka

 

Ellopták a korcsolyát

Ellopták Liu Shaolin Sándor korcsolyáját, a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ) jutalmat ajánl fel annak a becsületes megtalálónak, aki épségben visszaszolgáltatja a sporteszközt – írja az MTI. A MOKSZ közlése szerint a világbajnok rövid pályás gyorskorcsolyázó vasárnap este családi körben ünnepelte 21. születésnapját, s eközben autójának csomagtartójából eltulajdonították a teljes sportfelszerelését. „Nem haragszom az elkövetőre. Biztos vagyok benne, hogy nem jószántából törte fel az autómat, rászorult. Úgy gondolom, felesleges sopánkodni ezen. Ami történt, megtörtént. Tény, hogy hatalmas segítséget jelentene a felkészülésben, ha abban a korcsolyában folytathatnám, amiben ilyen szépen indult a szezon” – idézte a versenyzőt a szövetség hírleve.

Figyelmébe ajánljuk