Diadalok, bukások – és egy polip

  • narancs.hu
  • 2015. március 10.

Hírnarancs

Csőd és csalás a Quaestornál, kirúgás az RTL-nél, diadal a budapesti éttermek világában. Bónuszként magyar lányok polipot nyalnak. Sikamlós hírek kedden.
false

A Quaestor Financial Hrurira Kft. még tegnap este jelentett csődöt, de akkor még viszonylag egyszerűnek tűnt a képlet: a cég hivatalos magyarázata szerint a Buda-Cash-botrány hatására annyi kötvényes akarta hirtelen eladni a papírjait, hogy az megborította a Quaestort. Ma azonban a jegybank sajtótájékoztatót tartott, melyen felfedte: közel kétszázmilliárdos csalás gyanúja áll fenn – ebből 150 milliárd olyan fiktív kötvények révén keletkezett, melyeket a jegybank tudta és engedélye nélkül bocsátottak ki. Az ügynek vastag politikai szála is van. Ahogy a 444 írja: „A Quaestor és Tarsoly Csaba kitűnő kapcsolatokat ápolt a Fidesszel, amit jól mutat, hogy az új külkereskedelmi csodastratégia egyik kulcsintézményét, az isztambuli kereskedőházat és a nem kevésbé fontos moszkvai vízumközpontot is a Quaestor üzemeltette, szerződésben a Külgazdasági és Külügyminisztériummal.” Plusz ők húzták fel a győri focistadiont, és mélyen benne voltak a letelepedési kötvények (borzalmasan nagy haszonnal járó) közvetítési bizniszében is. A következmények most még beláthatatlanok. Mindazok, akiknek a pénze náluk van, minimum 90 napig retteghetnek, hogy visszakapják-e.

Ahogy ez már hetek óta várható volt, ma azonnali hatállyal kirúgták az RTL Klub vezérigazgatóját, a harcos szellemű Dirk Gerkenst (interjúnk vele itt olvasható). Menesztése a Fidesszel megkötött külön alku része: a reklámadó csökkentéséért cserébe kiebrudalják Gerkenst, de a híradó keménységéből állítólag nem vesznek vissza. Ezt persze senki sem hiszi el nekik.

Újabb bombagólt lőtt a magyar gasztronómia: a Costes, az Onyx és a Borkonyha után immár a budai Tanti étterem is büszkén viselheti minden csúcsétterem vágyát, a Michelin-csillagot.

A magyar oktatás terepéről viszont gyakorlatilag kizárólag szomorú hírek érkeznek mostanában. Itt a legújabb: az MTA átnézte, hogy mit mondanak bizonyos kísérleti tankönyvek a magyar nyelvrokonságról, és arra jutott, hogy olyasmit, amit röviden és velősen dilettáns álláspontként lehet leírni. Természetesen a finnugor nyelvrokonság megkérdőjelezéséről van szó, ami régi ügye már a jobboldali, khm, dilettánsoknak. Bővebben az ügyről itt.

Búcsúzzunk inkább valami szebbel: elkészült a Gustave Tiger zenekar új klipje, amelyet nem csupán azért ajánlunk, mert az Index A Szám című dalversenyében idén már a döntőig jutott együttesben egyik alkalmi zenekritikusunk, Szabó Sz. Csaba a basszgitáros, hanem mert a videó színtiszta pornográfia, méghozzá a polipos fajtából. Kell még mondanunk valamit? Indulhat a bál:

Figyelmébe ajánljuk